Macbook Air

Öppna locket och efter två sekunder är du igång. Detta trick fungerar varje gång jag demonstrerar Macbook Air för skeptiker.

Kombinationen av ett slimmat yttre med gångjärn och fläkt som de enda mekaniska delarna gör Macbook Air till något alldeles eget. Här finns ingen skrymmande dinosaur till optisk enhet (kan dock köpas löst) och resten är fast elektronik som sitter direkt mot logikkortet: en dubbelkärnig Core i5-processor, fyra gigabyte internminne och en flashdisk (ssd) på 128 eller 256 gigabyte. Givetvis med trådlöst nätverk och bluetooth. Som alltid på Macen.

Vi har testat 13-tums Macbook Air och ser förändringar som tar en redan liten och smidig dator till helt nya nivåer. Med endast 1,35 kilogram och en tjocklek som mest är 1,7 centimeter och minst är 3 millimeter är det en dator som väldigt lätt slinker ned i väskan utan att knappt märkas. Tangentbordet är trots allt slimmande i fullstor storlek, något som annars är ett problem med kompakta datorer. Samtidigt finns här en stor och skön styrplatta.

För övrigt är det bara oförskämt att jämföra Macbook Air med några av de ”ultrakompakta” dussinalternativen från konkurrenterna. Vill du ha en dator i varm och svettigt plast, tangentbord som kräver att du har fingrar som en anorektisk tioåring, en grådassig skärm och en värmeutveckling som automatiskt bränner bort lurvet på låren ska du sluta läsa här.

Trots allt – en bra skärm
Skärmen hos 13-tummaren är ungefär lika bra som förra året. 1440x900 pixlar i en ganska begränsad yta kräver att du har skarp blick eller nya glasögon för att du inte ska sitta och kisa. Är du pigg och har ett normalt friskt seende är det inga problem att hålla skärmen på ergonomiskt avstånd för normalt arbete. Är du däremot lite trött i ögonen kan skärmupplösningen bli besvärande.

Nu fungerar zoomning via styrplattan väldigt bra och det märks att nya Safari lånar av webbläsaren hos iPhone 4 där du med fingrarna i nypgester justerar tills texten är läsbar. Fast långt ifrån alla program är lika upplösningsoberoende. Det kan bli så att ett besök hos optikern med nya styrkor är ditt bästa tillbehör till Macbook Air.

Vi har en typiskt begränsad betraktningsvinkel där du hela tiden måste justera skärmen vinkling för att få en jämn återgivning. Tonkurvan är något brant med för högt gammavärde i rät vinkel och färgerna är inte på sRGB-nivå. Ingen skärm du genomför kritiskt färgarbete på med andra ord. Men den håller för allroundbruk och har en ljusstyrka som är imponerande. Det ska till mycket i form av ljusa miljöer innan lysdioderna inte räcker hela vägen. Problemet är snarare möjligheten att få ned ljusstyrka när rummet är kolsvart. Ja, detta är datorn som lätt slinker med i sängen!

Vi återkommer med utförligare skärmtester när vi fått tag på en 11-tummare att jämföra med.