En kort Apple-historik

Apple grundas
En ung och företagsam Steve Jobs slår sig ihop med kompisen och hårdvarugurun Steve Wozniak för att starta datorföretaget Apple 1976. Ron Wayne, en gammal kollega till Jobs, köper in sig på 10 procent av aktierna och hinner bland annat rita företagets första logga innan han drar sig ur samarbetet kort därefter.

Den första datorn, Apple I, börjar snart att säljas. Den saknar chassi, tangentbord, skärm och allt annat vi tar för givet när vi köper datorer i dag men blir en hyfsad framgång för det lilla företaget som lyckas kränga 150 exemplar innan året är slut.

Apple II och PARC
Wozniak arbetar med företagets första ”riktiga” dator, Apple II, som lanseras 1977. Med hjälp av den nya datorn, färskt riskkapital, marknadsföring och kalkylprogrammet Visicalc börjar Apple rita om marknaden för persondatorer.

Under samma period beviljas ett gäng från Apple, med Steve Jobs i spetsen, tillträde till Xerox PARC, ett forskningscenter som på den tiden hyste några av världens främsta datorvetare. Jobs och hans kumpaner ”lånar” flera av PARC:s revolutionerande idéer om bland annat grafiskt användargränssnitt och bitmap-grafik och använder dem senare i Apple-datorerna Lisa och Macintosh.

IBM konkurrerar
1980 är Steve Wozniak med om en svår flygolycka. Han återvänder inte till Apple förrän två år senare, då som ingenjör. (1987 lämnar grundaren Wozniak företaget för gott.) Samma år släpper Apple den notoriskt dåliga Apple III. Datorn misslyckas ta marknadsandelar och året därpå lanserar IBM sin PC som ger Apple seriös konkurrens på den nya persondatormarknaden. I juli 1983 släpps Apple Lisa, en dator riktad mot affärsanvändare.

Datorn är avancerad för sin tid, men prislappen på 10 000 dollar är alldeles för hög och gör att även Lisa floppar på marknaden. Den 24 januari 1984 lanseras Macintosh. Datorn blir en omedelbar sensation både medialt och kommersiellt och lyckas till en början följa Apples optimistiska försäljningsprognoser.

Det klena mjukvaruutbudet och den inlåsta hårdvaran hos Macintosh gör dock att IBM pc fortsätter att plocka marknadsandelar när den initiala Macintosh-yran har lagt sig. Trotjänaren Apple II fortsätter att driva företagets intäkter.

Jobs sticker
Missnöje med både Macintosh-försäljningen och Jobs prioriteringar leder 1985 till att Apple-styrelsen avlägsnar honom från den Macintosh-grupp han leder. Konflikten eskalerar, och kort därefter lämnar Steve Jobs det företag han grundade nio år tidigare.

Senare samma år får Macintosh återigen vind i seglen när skrivaren LaserWriter och layoutprogram som PageMaker ger Macen ett syfte. Desktop Publishing ser dagens ljus, och de följande åren släpps Macen i många nya versioner. Samtidigt fortsätter både IBM och Microsoft att vinna mark och striden om datoranvändarna börjar allt mer kretsa kring de konkurrerande operativsystemen Microsoft Windows och IBM OS/2.

Windows blomstrar
När de första Windows 3.0-datorerna når marknaden 1990 får Macs grafiska användargränssnitt för första gången en likvärdig konkurrent. Efter en rad misslyckade Apple-lanseringar blir Windows-utrustade datorer snart marknadsdominerande. 1993 släpper Apple sin Newton, en tidig pda (handdator), som floppar på marknaden. Samtidigt tar Apples europeiske chef Michael Spindler över företaget.

I ett samarbete med IBM och Motorola lanserar Apple 1994 PowerPC som ett svar på Microsofts dominans, men försöket misslyckas. Apple haltar ekonomiskt och letar efter möjliga köpare som kan rädda dem från undergång. Sun Microsystems omnämns som en trolig kandidat men drar sig ur förhandlingarna 1996. Spindler avsätts som VD till förmån för Gil Amelio.

Jobs återvänder
1996 återvänder den förlorade sonen till Apple. Steve Jobs har under sin frånvaro byggt upp den framgångsrika filmstudion Pixar. Han har även grundat och drivit datorföretaget NeXT som vid det här laget har förvandlats till ett ekonomiskt fiasko av episka proportioner. NeXT har dock ett trumfkort: Ett avancerat operativsystem som Apple vill använda till sina ­datorer. Apple köper NeXT och ger Jobs en konsultroll inom företaget, men det dröjer inte länge förrän han driver ut vd:n Gil Amelio och tar kontroll över det företag han en gång startade.

Apple rycker upp sig
På MacWorld Expo 1997 fram­träder Steve Jobs tillsammans med ärkerivalen Bill Gates, och sam­arbetet mellan Apple och Microsoft får Mac-puristerna att gå i taket. Året därpå är Apple lönsamma igen. Huruvida Jobs eller Gil Amelio bör tackas för denna bedrift råder det delade meningar om. Klart är hur som helst att Apple för första gången på många år är på rätt köl igen. Jobs fortsätter det arbete som Amelio har påbörjat genom att lägga ned 70 procent av Apples nya produkter för att koncentrera sig på guldkornen.

Ett ­sådant guldkorn är den färgglada Imac som introduceras i maj 1998. Datorn skapar rubriker genom att skippa floppy-disketter och i stället satsa på cd-rom. Kritiker menar att ingen dator kan lyckas utan diskett,enhet, men motbevisas av Imacs framgångar. Året därpå släpps den bärbara Ibook som fortsätter Apples ­kärleksaffär med kulörta datorer.

Apple och musiken
Den 9 januari 2001 lanserar Apple ett ­program som ska komma att få stor be­tydelse för både företaget och användarna: Itunes. Med den nya mjukvaran har ­Apple tagit sitt första kliv in i musik­branschen. Under hösten samma år släpps den naturliga förlängningen av programmet - ­musikspelaren Ipod.

2003 har Apple lyckats få signaturer från alla de stora skiv­bolagen och lanserar Itunes Music Store. Man säljer vid det här laget fler Ipods än Macar. Men det tidiga 2000-talet handlar inte bara om musik. Under perioden lanseras även det nya operativsystemet OS X och webbläsaren Safari, som båda används i Macar än i dag.

Intel och IOS
2006 släpper Apple slutligen taget om ­PowerPC för att övergå till snabbare och billigare Intel-processorer. I samma veva pensioneras även flera gamla produkt­linjer till förmån för en ny generation Macar som innefattar Macbook, Macbook Pro och Mac Pro.

2007 berättar Jobs att Apple kapar ordet ”Computer” från företagsnamnet – ”Apple Inc” blir det nya ­namnet. Skiftet understryks av att Jobs samtidigt tillkännager Iphone, som sedan lanseringen har gjort Apple till en betydande aktör på mobilmarknaden. När surfplattan Ipad släpps 2010 har Apple kommit en lång väg från den blygsamma starten i ett kaliforniskt garage.

Äpplets evolution

I takt med att Apples logga har antagit ikoniska proportioner har samtidigt ­berättelserna kring det halvätna äpplets uppkomst skenat iväg. Den kulörta äppelloggans ursprung har sammankopplats med både det bibliska syndafallet, Newton (som finns avbildad i den första logo­typen), hbt-rörelsens regnbågsflagga och datorpionjären Turing som sägs ha tagit livet av sig genom att äta ett cyanidförgiftat äpple. Spännande tolkningar – men ­sanningen är enklare än så.

Att företaget representeras av ett äpple är högst naturligt med tanke på namnet, och det finns inget som tyder på att Jobs och Wozniak hade några djupsinniga tankar bakom namngivningen av Apple. Tuggan i äpplet är dessutom en senare konstruktion som kommer från loggans formgivare Rob Janov, som använde formen för att han tyckte att det blev snyggt och för att bettmärket fick logotypen att se ut mer som ett äpple – och mindre som ett körsbär. Dessutom fungerade tuggan som en lekfull kommentar till datorvärldens bytes (”bite” är ju tugga på engelska).

Apple har gjort ett flertal mindre omdaningar av äpplet genom åren, men större förändringar har bara skett vid tre tillfällen:

Newton (1976)
Newton under äppelträdet var Apples första logotyp, ritad av Ron Wayne. Texten runt ramen lyder: ­”Newton… A mind forever voyaging through strange seas of thought… Alone.”

Regnbågsäpplet (1976-1998)
Det ikoniska äpplet handritades 1977 av formgivaren Rob Janov under översyn av Steve Jobs. På 80-talet förfinades äpplet
och fick den nuvarande symmetriska formen.

Det monokroma äpplet (1998- )
Under Apples färgglada år i slutet av 90-talet visades det nya enfärgade ­äpplet upp i flera olika färger. När produkterna tappade färg följde äpplet efter. I dag syns loggan i svart, vitt och gråskalor.

Apple får sitt namn

Året är 1976 och de två Stevarna diskuterar företags­namn under en bilresa mellan Palo Alto och Los Altos. Namn som Executek och Matrix Electronics föreslås, men faller dem inte i smaken. Jobs – inspirerad av sin fruktdiet och tid på en äppelgård i Oregon – föreslår i stället Apple Computer.

De två unga entreprenörerna gillar både namnet och det faktum att det hamnar före den forna arbetsgivaren Atari i telefonboken. Strax därefter registrerar de företagsnamnet, trots en oro för att Beatles skivbolag Apple Records kan ha ­invändningar.

Och oron visar sig vara befogad. Sedan 1978 har de två företagen mötts i domstol vid ett flertal tillfällen, senast 2006. Å andra sidan tycks dusten mellan Apple och Apple nu äntligen vara avklarad – och vi slipper använda ”Executek”-datorer.


Tio oumbärliga kortkommandon

  • cmd-h – Gömmer det aktiva fönstret i många program. Klicka på programmets dockikon för att återgå till fönstret.
  • cmd-q – Avslutar det aktiva programmet.
  • alt-cmd-esc – Visar en dialogruta med aktiva program som kan tvångsavslutas.
  • ctrl-mata ut – Öppnar dialogrutan för att stänga av datorn.
  • cmd-j – Tar fram visningsalternativ för ikoner i Finder.
  • cmd-i – Visar det markerade objektets ­information i Finder.
  • cmd-mellanslag – Öppnar spotlight-sökning.
  • cmd-tab – Växlar mellan aktiva program.
  • cmd-f – Tar fram en sökruta i bland annat webbläsare och ordbehandlare.
  • ctrl-tab – Växlar mellan flikar i webbläsaren.

Wozniak har dansat med stjärnorna

Sedan Steve Wozniak lämnade Apple har han gjort universalfjärrkontroller, arrangerat rockfestivaler, dejtat komikern Kathy Griffin, drivit välgörenhetsorganisationer och varit ansiktet utåt för sporten segway-polo.

Wozniaks kanske mest udda sysselsättning var dock hans medverkan i Dancing with the stars – den amerikanska motsvarigheten till Let’s dance. Den nyfikne kan söka ”Wozniak dancing with the stars” på Youtube för att se om Woz har samma talang för att skaka sina lurviga som han har för att snickra ihop elegant hårdvara.

Mac och ­virus

De företag som skapar och säljer antivirusprogram vill gärna övertyga oss Mac-användare om det konstanta hotet från virus och annan illasinnad mjukvara. Men behöver vi verkligen antivirusprogram till Mac? Det beror på hur du använder din dator. Om du bara hämtar filer från tillförlitliga källor och undviker piratversioner av Mac-program kan du känna dig förhållandevis trygg. Om du däremot har för vana att ladda ned saker från skumma sajter, eller bara vill vara på den säkra sidan finns självklart alla de stora antivirusprogrammen (samt gratisvarianter som ClamXav) även till Mac.

Det ska också nämnas att det har förekommit flera virus till Macens operativsystem genom åren – i synnerhet under 90-talet. De dock blivit väldigt sällsynta sedan OS X introducerades, och i Snow Leopard finns det dessutom ett inbyggt skydd mot skadlig mjukvara. Flera förklaringar har erbjudits för att förklara ­Macens infektionssäkerhet. Apples blygsamma marknadsandel är en av dessa, och svårigheten i att infektera ett unix-baserat system är en annan.

Här finns Mac-spelen

Steam
Världens största virtuella spelbutik med ett stort utbud av Mac-spel. Steam är dessutom en spelcommunity med massor av sociala funktioner.
store.steampowered.com

Mac App Store
Mac App Store har, liksom systerbutiken App Store, ett stort utbud av småspel. Biblioteket växer dock snabbt och innehåller numera även några av stortitlarna.

Macens del av kakan

Kringlan – ett svenskt fornminne

Ser ”kringlan” på tangentbordet bekant ut? Detta beror antagligen på att du har sett den ute på de svenska vägarna. Inför lanseringen av Macintosh på 80-talet skulle tangenten för kortkommandon representeras av ett äpple. Steve Jobs skrotade dock planerna eftersom han tyckte att Apple-loggan överanvändes.

Uppgiften att ersätta äpplet föll på grafikern Susan Kare som hittade det svenska vägmärket för fornminne i ett symbollexikon. Innan den hamnade på våra vägskyltar användes kringlan (eller Sankt Hans­korset som det också kallas) av nordbor under förhistorisk tid, och den oändliga knuten har även figurerat i orientalisk, bysantinsk och buddhistisk tradition.

Star Wars i Terminalen

När du skriver: telnet towel.blinkenlights.nl och sedan trycker Retur i verktygsprogrammet Terminal spelas de första 20 minuterna av Star Wars Episode IV – animerad i ASCII-tecken. Nördigare än så här blir det inte.