Artikeln är skriven för OS X Snow Leopard.

Om du pratar med gamla Macrävar tillräckligt länge kommer du få höra berättelser om en svunnen tid då Microsoft var ondskan, Apple enbart var för de rättrogna och kraftanvändare skapade RAM-diskar för att göra sina LC 2:or snabba som blixten.

Men tiderna förändras. Numera rullar Office-­sviten på de flesta Mackontor och det lysande äpplet skiner på produkter i var mans ficka. Men RAM-diskarna finns faktiskt kvar, även om de lever ett liv i skymundan. Fast hur står det till med deras blixtförmåga?

Akronymen RAM står för Random Access Memory och är vad man kallar det arbetsminne du har i din maskin. En RAM-disk är således ingenting annat än en virtuell enhet som ligger helt och hållet på denna yta. Det betyder att lagringsplatsen blir väldigt snabb, men även att informationen inte blir beständig. Den försvinner när du stänger av datorn.

Spar tid med skript
Teorin är att du ska lägga program och filer som inte är kritiska på RAM-disken för supersnabb åtkomst. Tanken är god. Eftersom många i dag sitter med 4 eller 8 gigabyte minne i sina datorer är förutsättningar för att skapa en sådan här lagringsyta stora.

Att kopiera upp applikationer och filer tar förstås tid, men detta löser man genom att skapa ett enkelt skript som kopierar in alla program du brukar använda till RAM-disken direkt vid uppstart. Därefter stänger du aldrig av maskinen helt, utan använder sparläget.
Allt detta låter fantastiskt. Så varför har då Apple inte skapat ett grafiskt gränssnitt för denna funktion?

Jo, problemet är att behovet av en sådan här disk numera är minimalt. OS X är nämligen väldigt bra på att använda tillgängliga resurser, vilket innebär att de saker du använder frekvent automatiskt sparas undan i minnet.

Inte värt insatsen
Att lägga till applikationer på den nya ytan kan låta vettigt, men gör i praktiken inte så stor skillnad av just denna anledning. Ett par sekunder hit eller dit vid uppstart är knappast värt besväret, och andra gången du startar programmet kommer OS X ändå att ha det mesta färdigt i minnet.

Med detta sagt kan just du ha ett scenario som passar utmärkt för en RAM-disk. För även om OS X är fantastiskt bra på att hålla saker i huvudet, är du trots allt bättre på att förutse vad du planerar att göra framöver. Därför är det bra att möjligheten finns.

Ett exempel är en del temporära ytor, som till exempel cacharna i Adobe Creative Suite. I det fallet kan RAM-disken göra lite skillnad, eftersom du effektivt låser den i minnet. Men förvänta dig inga mirakeltider.

Kom ihåg att det även finns en risk. Om din dator kraschar är informationen borta på precis samma sätt som om du stänger av datorn, därför bör du inte spara dina pågående verk på den minnesbundna enheten. En alternativ lösning är att bygga ett skript som med jämna mellanrum kopierar undan data från minnet till en mer beständig yta.

Prova utan att riskera något
Det är helt riskfritt att testa, i alla fall så länge du undviker att lägga viktiga filer på disken. Kommandot du behöver köra för att skapa en minnesyta för fillagring är ”diskutil”. I sin helhet ser det ut så här:

diskutil erasevolume HFS+ ”Macworld_RAM”
 `hdiutil attach -nomount ram://1024000`

Knappa in raden ovan i Terminalen för att skapa en ny enhet på 500 megabyte och ­ansluta denna. Därefter kommer den första delen av kommandot att formatera resultatet med HFS+ och döpa den till ”Macworld_RAM”. Sedan landar den på ditt skrivbord. Filsystemet är för övrigt av samma typ som du an­vänder på din vanliga huvudenhet.

Siffran i kommandot talar om hur många block, 512 kilobyte stora, du vill allokera. För att få fram värdet tar du önskat antal megabyte och multiplicerar med 2 048. Eftersom målet var 500 megabyte ska du alltså mata in (500 × 2 048) 1 024 000.

Radera – men allt försvinner
När du har tröttnat på volymen behöver du bara avmontera den, det spelar ingen roll om du gör det från prompt eller grafiskt. Glöm bara inte att allt försvinner. Permanent. Du kan inte få tillbaka någonting.
Att testa är således ganska enkelt, och tror du dig ha vinning av detta ska du absolut pröva ditt tänkta scenario. Men förvänta dig inte samma fantastiska förbättringar som legenderna talar om. De tiderna är – liksom andra historiska arv – lyckligtvis sedan länge passerade.