I ett antal artiklar har vi berättat om det amerikanska patenttrollet Lodsys som anser sig ha patent på länkar som gör det möjligt att uppgradera ett program från ”lite”-version till fullversion. Sålunda kräver man licensavgifter av tredjepartsutvecklare för iOS, Mac OS X och Android som implementerat funktionen i sina program.

Nu rapporterar TUAW att Lodsys har hittat ytterligare en funktion i iOS som man anser sig ha rätt att få ersättning för. I många spel finns nämligen en knapp av typen ”More apps” där användaren enkelt kan hitta fler appar från samma utvecklare.

Sålunda har Lodsys i veckan skickat ut hotfulla brev till ett antal utvecklare där man kräver ersättning för bruket av nämnda knapp. Bland de drabbade återfinns EpicForce som i spelet iFighter 1945 gör reklam för sitt andra spel Super Laser: The Alien Fighter. Men liknande knappar finns i en lång rad andra spel, däribland Peggle från Popcap Games (se bild nedan).


Knappen "More Games" kan stå företag som Popcap Games dyrt.

Huruvida Apple tänker skrida till utvecklarnas försvar är i skrivande stund oklart. Företaget har dock tidigare deklarerat att man tänker bistå de utvecklare som stämts för att de erbjuder uppgradering till fullversion. Detta då Apple anser att den licensavgift man själv betalar till Lodsys täcker samtliga iOS-utvecklare.

För er som eventuellt undrar över beteckningen ”patenttroll” är det ett vedertaget uttryck för företag som upprätthåller patent mot påstådda intrång på ett aggressivt sätt, ofta utan någon avsikt att på egen hand tillverka eller marknadsföra den patenterade uppfinningen. Eftersom definitionen mer än väl stämmer in på Lodsys används begreppet i det här fallet.