Med anledning av att det under söndagen var exakt tre år sedan App Store slog upp portarna har den amerikanske analytikern Gene Munster presenterat en ny rapport om Apples programbutik.

Bland annat förutspår Munster att den genomsnittlige användaren kommer att ladda ner 83 appar under 2011, något som kan jämföras med 51 året innan. Det motsvarar en ökning med 61 procent, rapporterar CNN Money.

Det genomsnittliga priset på ett betalprogram ligger på 1,44 dollar (9,45 kronor), men samtidigt poängteras att inte mindre än 82 procent av de 425 000 programmen på App Store faktiskt är gratis.

Det finns annars tecken på att prisnivån är på väg upp. Jämfört med 2010 ligger ökningen hittills på 14 procent, något som bland annat beror på att många kunder fått upp ögonen för att köpa extramaterial inifrån programmen.

Häromdagen kunde Apple meddela att det skett 15 miljarder nerladdningar från App Store de senaste tre åren. Men trots den oerhörda succén utgör intäkterna från programbutiken endast en procent av företagets totala omsättning.