Korrekta färger är något de flesta av oss inte ägnar någon vidare tanke. Ändå låter vi bilderna från digitalkameran passera iPhoto, Lightroom eller Photoshop både en och två gånger på sin väg till fotoframkallningstjänsten. När man tänker på detta är bildbehandling på en okalibrerad skärm ungefär lika vettigt som att försöka räkna ut om du behöver ­banta utifrån hur du ser ut i en spegel på Lustiga huset. På en okalibrerad skärm vet du ju faktiskt inte om bilden är för blå och behöver justeras – eller om det är din skärm som visar den felaktigt!

Gör dock inga underverk
Det är tack och lov både billigt och enkelt att kalibrera din skärm. I den här guiden har vi använt oss av Datacolor Spyder3Express – en så kallad kolorimeter för konsumentbruk som kostar under tusenlappen. Kolorimetern fästs på skärmen och mäter färgvärdena medan den medföljande programvaran tar hand om alla inställningar.

Notera att resultatet blir olika lyckat beroende på vilken skärm du har. Alltså; Färgerna blir generellt mer korrekta– men ingen kalibreringsprocess i världen kan få till exempel en Macbook att visa färger lika bra som en proffsskärm i tiotusenkronorsklassen från Eizo eller NEC.

Rengöring
Torka av skärmytan med en mjuk trasa eller putsduk för att få bort fingeravtryck, damm och annan smuts. Kolla att omgivningsljuset är sansat och att inga lampor lyser direkt på skärmen. Ha skärmen på i runt en halvtimme så att den är uppvärmd – speciellt viktigt om du sitter med en tjockskärm. Starta om datorn. Det ska inte behövas – men vi har sett fall där profileringen blivit märklig, och då har en omstart löst alla problem.

Fixa grundinställningarna
Kalibreringen ser olika ut beroende på vilken skärm du har. Gå till Systeminställningar->Bildskärm och se efter vad som kan justeras. Har du en skärm från en annan tillverkare än Apple får du rota runt i skärmens meny. Det första du vill göra är att ställa in färgtemperaturen på 6 500 Kelvin. Tanken är att vitt på skärmen ska motsvara ett vitt papper i dagsljus – i en perfekt arbetsmiljö ska även lamporna i rummet ha rätt färgtemperatur.

Ställ in kontrasten
Har du har en skärm där kontrasten kan justeras manuellt ställer du den på max (eller så högt du kan utan att få ont i ögonen, hellre för högt än för lågt). Sätt sedan ljusstyrkan på två–tre ”pluppar” från maxvärdet, eller så att du kan urskilja mörka toner på en gråskala (se till exempel korta.nu/thm0q) utan att svarta fält ser grå ut. Har du möjlighet att justera gamma, ställ den på 2,2 – annars är den förmodligen redan inställd på samma värde.

Installera programmet
Nu är det dags för profilering! Stoppa in cd-skivan och kopiera över installationsprogrammet till hårddisken (japp, annars går det dumt nog inte att installera). Dubbelklicka på installeraren och låt den göra sitt jobb. När den är klar får du upp ett nytt fönster med två program: ­Spyder3Express är själva kalibreringsprogrammet, medan Utility står för ikonen som lagts till i menyraden och påminner regelbundet om att kalibrera.

Aktivera för att börja använda
Anslut Spyder3-kolorimetern till usb-porten. Nu kommer du att bli tillfrågad om serienumret, men det tar inte slut där. Efter att du skrivit in numret (som du hittar på cd-skivans fodral) kopplar programmet nämligen upp sig mot tillverkarens server och begär aktivering. Först därefter är programmet i gång. Aktiveringskoden sparar du ifall att du skulle vilja installera programmet på en annan dator i framtiden och slippa aktiveringsprocessen.

Pedagogisk hjälp i programmet
Nu startar Spyder-programvaran – och det första du möts av är en extremt pedagogisk guide med ett antal checkpunkter du måste bocka av för att kunna fortsätta. Det borde du inte ha några större problem med eftersom du ju precis följt en lika pedagogisk guide i den eminenta Mac-tidning du har framför dig, eller hur? Klicka bara på Next, eller läs mer om kalibrering om du är på det humöret genom att klicka på texten längst ned.

Tjockis eller plattis
Har du tjock- eller plattskärm? Anledningen till frågan är att katodstråleskärmar och lcd-skärmar beter sig rätt olika, och om profilen ska bli rätt måste programmet helt enkelt veta vad det har att jobba med. Inom ramen för onödigt vetande kan vi nämna att tjockskärmar fram till rätt nyligen ansågs ge bättre bildkvalitet för professionell bildbehandling – men de krävde också kalibrering dagligen för att hålla perfekta färger …

Kalibreringen startar
Nu startar kalibreringen, och du ombeds att positionera Spydern på skärmen. Det medföljer en liten sugkopp för att fästa kolorimetern på tjockskärmar–och på en lcd-skärm hänger du bara sladden över skärmens ovankant så hålls kolorimetern uppe av motvikten på sladden. Det gör inget om Spydern är lite större än konturlinjen på skärmen, huvudsaken är att den hamnar innan för färgfälten i nästa steg. Tryck på Next.

Färgerna kollas av
Under tiden som kalibreringen pågår kommer din Mac att rita upp fält i olika färger på skärmen. Om du placerat Spydern rätt sitter dess sensorer rakt på färgfälten och mäter nu färgintensitet och ljusstyrka. Nu kan programvaran jämföra den färg som visas med den färg som skärmen fick instruktioner om att visa– och en portion matematik senare har vi resultatet i form av kompensations-algoritmer som tagit formen av en färgprofil.

Färdig-kalibrerat
Voila! Kalibreringen är klar, och Spydern har till och med sparat och aktiverat färgprofilen åt dig. Du har nu en rätt simpel testbild på skärmen och kan själva jämföra med hur det var innan genom att växla ­mellan kalibrerad och okalibrerad skärm. Förmodligen märker du störst skillnad på färgtemperaturen – okalibrerade skärmar är ofta lite kallare i tonen. Klicka på Next och sedan Finish för att avsluta kalibreringen.

Posta på Facebook – eller inte
Gå till Systeminställningar igen, öppna Bildskärm och klicka på fliken Färg. Nu ska du kunna se en ny färgprofil som döpts till Spyder3Express. Om du vill kan du öppna den med programmet ColorSync-verktyg genom att klicka på Öppna profil. Är du analytiskt lagd kan du där med egna ögon se responskurvor och läsa av vilka justeringar som gjorts och posta informationen på Facebook. Eller så struntar du i det och får behålla dina vänner.

Ställ in påminnelser
Klicka på Spyder-symbolen och välj Preferences uppe i meny­raden. Här kan du ställa in hur ofta programvaran ska påminna om kalibrering, och ett generellt råd är att göra en snabb omkalibrering varje månad – eller oftare om du jobbar mycket med bilder och är mån om färgerna. Kom också ihåg att det nu är tabu att ändra några inställningar. På vissa skärmmodeller går det till och med att låsa reglagen för kontrast och ljusstyrka.