Nu behöver du aldrig mer få dåligt energisamvete för att teven står på standby över natten, eller för att du inte orkar dra ut alla laddare ur vägguttagen. Att slå på och av flera vägguttag samtidigt från din iPhone är nämligen en enkel match.

Den mer ambitiösa användaren har dessutom möjlighet till betydligt mer sofistikerade system. Du kan till exempel ansluta samtliga lampor i hemmet till systemet och schemalägga dem efter solens upp- och nedgång. Detta innebär att du inte längre behöver gå runt i hemmet och tända och släcka varje dag (självklart har du först byt ut glödlamporna till energisnåla led-lampor).

Det är inte bara de många praktiska funktionerna du kan glädjas åt. Eftersom ditt hem kommer få finesser som platsar i nästa James Bond-film kan du räkna med att bli utsedd till allsmäktig teknikgud av din omgivning.

Om du lusläser följande guider kommer du anämligen inse att nästan allt i hemmet kan övervakas, schemaläggas och styras från din iPhone, Mac eller iPad.

Slå på och av strömmen

Att kunna styra vanliga eluttag är kanske det första de flesta tänker på när det handlar om fjärrstyrning. Här beskriver vi hur du med hjälp av en Dovado 4GR-router, Telldus Technologies Tellstick och Nexa strömbrytare enkelt slår på och av strömmen.

Aldrig tidigare har en vanlig bords­lampas möjliga tillstånd varit så spännande. På eller av handlar inte längre om att trycka på en mekanisk strömbrytare av plast monterad på lampans sladd. Med hjälp av modern teknologi kan vi nu i stället slappt luta oss tillbaka i soffan och låta vår iOS-enhet göra jobbet åt oss. Med beskrivna metoder kan du enkelt skapa olika belysningsscheman, vilket är bekvämt eftersom du då inte längre behöver gå runt i bostaden och arrangera belysningen inför till exempel myskvällen – utan kan
i stället välja det egenhändigt skapade belysningschemat ”romantik” (eller vad du nu vill döpa det till) i iOS-enheten.

Endast fantasin sätter gränser för vilken vardagsfunktion en fjärrströmbrytare kan påverka. Genom att schemalägga utomhusbelysningen efter solens upp- och nedgång kan du både spara energi och skrämma bort inbrottstjuvar. Och varför inte för säkerhets skull slå av strömmen till strykjärnet när du sitter på jobbet så att du inte behöver fundera över om du glömt stänga av, och oroa dig över att huset ha brunnit ner när du kommer hem? ­Eller inspireras av Wallace & Gromit och schemalägg kaffebryggaren till att starta varje morgon – lagom till frukosten. Listan över ­användningsområden kan med andra ord göras i det närmaste oändlig.

Här beskriver vi hur du fjärrstyr speciella strömbrytare med hjälp av en radiosändare som ansluts antingen till en Mac eller routern, och hur du håller koll på både temperatur och elkonsumtion. Allting kan även kontrolleras och styras av iOS-enheter.

Praktiska tillämpningar av fjärrströmbrytare

  • Slå på och av elradiatorerna i ­sommarstugan på distans.
  • Slå på och av varmvattenbredaren på distans.
  • Starta luftvärmepumpen på distans.
  • Stäng av spisen, strykjärnet och annan farlig utrustning när du är hemifrån.
  • Schemalägg utomhusbelysningen.
  • Skapa stämningsfulla ­belysnings­scheman med olika ­dimmerfunktioner.
  • Schemalägg en energigivande ”soluppgång” i sovrummet.
  • Skapa en universell på- och av-knapp för allt i din bostad.