Fyra månader efter att de första Macarna med Intels höghastighetsport Thunderbolt (även känt under kodnamnet Light Peak) lanserades har de första tillbehören börjat dyka upp på svenska Apple Store.

Promise Pegasus R4 är en RAID-lösning med fyra hårddiskar på en terabyte styck. Bandbredden sägs ligga på 500 megabyte sekund, vilket är ungefär tio gånger så snabbt som liknande lösningar baserade på usb 2.0. Prislappen ligger på 7 990 kronor inklusive moms och frakt.

Apple å sin sida erbjuder en Thunderboltkabel på 2 meter för 449 kronor. Med hjälp av kabeln kan man koppla in enheter som ovannämnda RAID-lösning eller göra det möjligt att använda en ny iMac som extern bildskärm till en Macbook Pro med Thunderbolt. Det går dessutom att använda kabeln för hårddiskläge mellan två nya Mac-datorer.

I sammanhanget kan vi nämna att även Sony bestämt sig för att satsa på Thunderbolt. I slutet av juli släpps nämligen Sony Vaio Z, en ultraportabel dator med skärm på 13,1 tum (1600x900).

För att hålla nere vikten på datorn har Sony valt att placera de flesta av portarna, inklusive Thunderbolt, på en extern enhet kallad Power Media Dock.

Uppdatering:

Nu går det även att köpa Promise Pegasus R4 på 8 terabyte för 11 299 kronor, Promise Pegasus R6 på 6 terabyte för 11 299 kronor och Promise Pegasus R6 på 12 terabyte för 14 990 kronor från svenska Apple Store.