Våra amerikanska kollegor har lyckats lägga vantarna på den dyraste iMacen som kan beställas från Apple Store. Modellen som är utrustad med en Core i7-processor på 3,4 gigahertz och en ssd-enhet på 256 gigabyte visar sig något överraskande vara den snabbaste Macen hittills (se diagram nedan).

Ju längre stapel desto snabbare dator.

På 14 av 17 punkter var iMacen snabbare än en Mac Pro med sexkärnig Xeon-processor på 3,33 gigahertz. Endast när det kommer till beräkningsintensiva program som Handbrake och Mathematica får iMacen se sig slagen av Mac Pro.

En iMac med ssd-enhet är i genomsnitt 18 procent snabbare än samma iMac med hårddisk. Vid enstaka uppgifter, som till exempel att importera filer till iPhoto, går det dubbelt så fort tack vare ssd-enheten.

Prislappen för en iMac med Core i7-processor på 3,4 gigahertz och en ssd-enhet på 256 gigabyte ligger på 24 365 kronor (inklusive moms) på svenska Apple Store. Fläskar man på med 16 gigabyte minne hamnar slutsumman på 29 825 kronor.

För er som vill läsa testet i sin helhet hänvisar vi till länken nedan.

Uppdatering 15.00:

Nedanstående filmklipp ger en bild över hur snabb toppmodellen egentligen är. Här startas nämligen alla medföljande program (förutom Dashboard och Front Row) samtidigt: