När Apple lanserade möjligheten att prenumerera på digitala tidningar i februari utsattes företaget för massiv kritik av ett antal förlag.

Den främsta kritiken rörde en punkt i riktlinjerna för App Store som sade att förlagen inte fick kräva mer betalt för en prenumeration som erbjuds via funktionen ”Köp inuti program” än en prenumeration som erbjuds via exempelvis en webbsida.

Eftersom Apple vill ha 30 procent av intäkterna från alla ”köp inuti program” ansåg många av förlagen att man borde få kräva mer betalt av dem som använder sig av funktionen än av dem som tecknar sin prenumeration på annat sätt.

Som en följd valde exempelvis Financial Times att lägga ner utvecklingen av sin app och i stället erbjuda en lösning baserad på html 5 (video nedan). På så sätt skulle man nämligen få behålla hundra procent av intäkterna.

Nu har Apple valt att backa i frågan och låter förlagen själva bestämma vad det ska kosta att prenumerera via ”köp inuti program”. Med andra ord kan de förlag som vill kräva högre betalt av sina iOS-kunder nu göra det.

På den positiva sidan innebär förändringen att det inte lär försvinna en massa program från App Store den 30 juni, det datum då Apple hade krävt av utvecklarna att implementera de nya reglerna kring prenumerationspriser.

De nya riktlinjerna kan läsas i sin helhet på Apples webbplats (länk nedan).