En av nyheterna i nästa version av iOS är möjligheten att skicka gratis textmeddelanden (inklusive eventuella bilder) till alla personer som har en apparat med iOS 5. Om mottagaren inte har en iPhone, iPod Touch eller iPad skickas meddelandet i stället som sms, något som bekant kostar pengar om man inte har rätt abonnemang.

Så här såg det ut när Scott Forstall från Apple demonstrerade den nya funktionen i måndags:

Kontrollen om mottagaren har iOS 5 eller ej görs automatiskt, så det är inte något du som användare behöver tänka på. För att veta huruvida meddelandet kommer att kosta pengar eller ej att skicka är sms-meddelanden gröna och iMeddelanden (”iMessages”) blå.

Den som inte vill spendera ett öre på sms av misstag kan dessutom stänga av möjligheten att skicka sms i inställningarna. (Om man av någon outgrundlig anledning vill stänga av iMeddelanden i stället för sms går det också för sig).

Enligt uppgift hade Apple inte informerat någon av de 200 mobiloperatörer världen över som säljer iPhone om planerna på att lansera gratis textmeddelanden i och med iOS 5. Med andra ord lär vissa av dem vara ganska irriterade på tilltaget.

För mer information om den nya tjänsten bjuder Cult of Mac på en detaljerad genomgång (länk nedan).