Alla som av någon anledning ogillar iTunes anser säkerligen att en av de största nyheterna från måndagens Apple-event är att det i och med iOS 5.0 inte längre krävs att man kopplar sin iPhone, iPod Touch eller iPad till en dator med jämna mellanrum.

Så här kommer det att se ut när man startar en iPhone för första gången:

Apple själva kallar lösningen för ”PC free” och med ”PC” i det här fallet avser man helt enkelt persondatorer i allmänhet.

Förändringen är logisk med tanke på att Apple sedan en tid tillbaka marknadsför sina iPrylar som ”Post PC-devices”. Då vore det onekligen konstigt att fortsätta att kräva att man har en dator för att kunna använda sig av dem.

Såväl system- som programuppdateringar kommer att kunna laddas ner via trådlösa nätverk eller 3G, något som brukar beskrivas med termen OTA (over-the-air-updates).

För att hålla nere filstorleken kommer man vid uppdateringar endast att skicka ut själva ändringarna, med andra ord behöver man inte ladda ner filerna i sin helhet som det är i dagsläget.

Vill man göra backup eller spara enhetens inställningar kan detta i fortsättningen göras via den kostnadsfria molntjänsten iCloud.

Registrerade utvecklare kan ladda ner en betaversion av iOS 5.0 redan nu, vi övriga får vänta till i höst.