Efter att Phil Schiller och Craig Federighi demonstrerat Mac OS X 10.7 Lion och Scott Forstall demonstrerat iOS 5.0 var det dags för ingen mindre än Steve Jobs att presentera dagens stora nyhet, molntjänsten iCloud.

Jobs började med att beskriva hur det med tiden blivit allt svårare att hålla saker som fotografier, låtar och filmklipp synkroniserade mellan olika enheter. Lösningen är helt enkelt att flytta den digitala hubben till det så kallade molnet.

iCloud lagrar allt ditt innehåll i molnet och skickar sedan ut det till dina enheter. Allting ska ske automatiskt och du ska inte behöva lära dig något nytt.

Apparna i MobileMe har skrivits om från grunden för att fungera med iCloud. Ändrar du en kontaktuppgift eller en kalender ändras informationen i alla dina enheter på studs. Vill du dela med dig av din kalender är det inga problem.

Alla program du köper via App Store, alla böcker du köper via iBooks och all musik du köper via iTunes Store synkroniseras med hjälp av iCloud. Via den nya funktionen ”Photo Stream” gäller detta även alla bilder du tar med din iPhone, iPod Touch eller iPad. Även dokument skapade i Keynote, Pages eller Numbers synkroniseras via molnet.

iDisk kommer på sikt att ersättas med ett generellt lagringsutrymme på fem gigabyte (mängden utrymme kommer att kunnas utökas mot en viss kostnad). Värt att notera är att dina appar, bilder, låtar och e-böcker inte är inberäknat i denna summa, så egentligen får du betydligt mycket mer lagringsutrymme än så.

Vad gäller musik är den stora nyheten "iTunes i molnet". Allting du köpt går att ladda ner till dina enheter (upp till tio stycken) hur många gånger som helst. Med andra ord behöver du inte längre bekymra dig om att ta backup på den musik du köpt i iTunes Store.

Tack vare den nya tjänsten iTunes Match kan du även använda dig av musik införskaffat på annat håll. Det hela kräver visserligen att musiken redan finns på iTunes Store, men med tanke på att det finns 18 miljoner låtar där är det inget större problem. Har du tidigare köpt aac-filer på 128 kbps kan du nu glädjas över att det i fortsättningen är drm-fria aac-filer på 256 kbps över hela linjen. Även gamla mp3-filer på 64 eller 128 kbps omvandlas till aac-filer på 256 kbps. Kostnaden för iTunes Match ligger på 25 dollar (motsvarande 150 kronor) om året.

De nio programmen i iCloud (iTunes in the Cloud, Photo Stream, Contacts, Calendar, Mail, App Store, iBooks, Documents in the Cloud och Backup) blir gratis, vilket kan jämföras med föregångaren MobileMe som kostade 79 euro (712 kronor) om året.

iCloud kommer att fungera för såväl Mac OS X, iOS som Windows. Registrerade utvecklare kan testa tjänsten redan i dag, vi övriga får snällt vänta till hösten.

Systemkravet för iCloud är nysläppta iTunes 10.3 eller iOS 4.3.3.

Mer information finns på Apples webbplats (länk nedan).

Uppdatering 22.00:

Ni som har MobileMe i dagsläget har fått en gratis förlängning på medlemskapet som löper till och med den 30 juni 2012. Därmed kan ni fortsätta att använda tjänsten tills iCloud är helt färdigt.

Vad gäller mejlkonton kopplade till MobileMe (eller föregångaren .Mac för den delen) kommer dessa att kunna användas även i fortsättningen.