När iOS 5 släpps kommer utvecklare ha tillgång till hela 1 500 nya api:er och vi användare får också njuta av en mängd nyheter och förbättrade funktioner. Under dagens event gick Scott Forstall, chef för iOS på Apple, igenom de 10 viktigaste nyheterna.


1. Notification Center – nu kommer du äntligen slippa få upp alla notifications/meddelanden från appar som störiga varningsdialoger. Istället hamnar de allihop i en ny avdelning enbart för detta syfte som du når genom att helt enkelt svepa neråt på hemskärmen. Om du är mitt i ett spel eller en film eller något annat som använder hela skärmen dyker en liten ruta upp i skärmens överkant som visar att du fått ett meddelande.

2. Newsstand – som iBooks fast för tidningar och magasin, funkar ihop med de nya prenumerationsmodeller som Apple börjat tillåta och laddar naturligtvis automatiskt hem nya nummer.

3. Twitter – logga in direkt i Inställningar och låt andra program komma åt inloggningsuppgifterna också om du vill. Twitter är dessutom integrerat i flera appar som Foton och Mail, så att du snabbt och enkelt kan dela med dig av saker till omvärlden.

4. Safari – flera nyheter. Bland annat har samma funktion som funnits på Macen ett tag hittat in i mobilversionen som innebär att en artikel på webben stuvas om till en enhetlig text befriad från distraktioner. Reading List fungerar som Read It Later – klicka på knappen så sparar en sida till senare, och du kan dessutom komma åt dessa sparade sidor från din Mac och andra synkade enheter.


Mobilversionen av Safari kommer förutom Reading List att utrustas med riktiga flikar.

5: Reminders – små komihåglappar, med en del smarta finesser. Man kan till exempel ställa in påminnelser utifrån var man är.

6: Kameraappen – till allas förvåning så har Apple fallit för trycket och brutit mot sina egna regler: I iOS 5 kommer du kunna ta ett foto genom att klicka på volymknappen. Eller som Phil Ryu, en av utvecklarna på Taptaptap uttryckte sig på Twitter sekunden efter att Forstall presenterat funktionen: ”VOLUME SNAP ARE YOUF UCKING KIDDING ME”.

7: Mail – får betydligt fler formateringsmöjligheter, dra-och-släpp för adresser, en utökad sökfunktion och stöd för s/mime.

8: PC Free – eftersom Apple säljer iPhones i länder där många familjer ännu inte har en dator hemma, och för att göra det lättare för alla användare kan man numera aktivera iPhone utan tillgång till en dator. Vad som är ännu trevligare är att uppdateringar kan laddas ner och installeras över 3g-nätet och numera enbart är så kallade deltauppdateringar (du laddar bara ner ”skillnaden” mellan vad du har och den nya versionen).

9: Game Center – mer socialt: du kan se vänners vänners poäng i topplistor, och få rekommendationer för både nya vänner och spel. Nya spel kan köpas och laddas ner utan att byta till App Store-appen.

10: iMessage – som sms men gratis och enbart mellan olika iOS-maskiner. Eller med andra ord ett nytt chattnätverk med ett par små nyheter gentemot de gamla beprövade näten. Du kan bland annat se när en kontakt tagit emot ditt meddelande och när den har läst det.

iOS 5.0 släpps i höst och kommer fungera på samtliga apparater som klarar av iOS 4.3.

Mer information finns på Apples webbplats (länk nedan).