Kvällens Apple-event inleddes med att Phil Schiller och Craig Federighi förhandsvisade tio av de 250 nya funktionerna i Mac OS X 10.7 Lion. Av dessa hämtar de flesta inspiration från iOS i allmänhet och iPad i synnerhet.

Först ut var en rad nya multitouchgester som fungerar på exakt samma sätt som på en iPhone, iPod Touch eller iPad. Därefter fick vi se det nya helskärmsläget där man växlar mellan olika öppna program med hjälp av svepnavigering. Sedan visades Mission Control upp, något som i korthet kan beskrivas som Exposé och Spaces på steroider.


Mission Control.

Näst på tur var App Store för Mac. I och med lanseringen av Lion kommer ett antal efterlängtade nyheter, däribland stöd för ”köp inuti program”, push notifications och ökad säkerhet. Dessutom kommer det bli möjligt att ladda ner så kallade delta-uppdateringar, med andra ord behöver man inte ladda ner hundratals megabyte varje gång det kommer en liten buggfix.

Vidare visade man upp Launchpad, den nya samlingsplatsen för alla dina program. Därefter ägnades en stund åt Resume, Auto Save och Versions, tre nya funktioner som gör att alla program minns vad de höll på med sist de var i gång. Med andra ord behöver man inte öppna alla dokument på nytt om man av misstag stänger ner ett program. Likaså finns alla versioner av ett dokument sparade, så man i efterhand kan se vad som har ändrats.


Launchpad.

Näst på tur var Air Drop, något som kan beskrivas som ett enkelt sätt att dela med sig av filer till sina vänner. Dra en fil till Air Drop och vips kan din kompis ladda ner den till sin dator. Allt sker utan konfiguration och krångliga inställningar.

Den sista nyheten som visades upp var en helt ny version av Mail. Bland annat bjuds vi på utökade sökfunktioner, konversationsvy och inbyggt stöd för Microsoft Exchange 2010. Gränssnittet påminner en hel del om Mail till iPad.


Mail.

Bland de övriga 240 nyheterna kan nämnas utökat språkstöd, inbyggt Xsan, Windows Flyttassistent, inbyggt Facetime, FileVault 2, stöd för Yahoo Messenger i iChat, Terminal i helskärmsläge, Safari Reading List och möjligheten att ändra fönsterstorlek från valfritt hörn.

Dessutom läggs mer än 3 000 nya api:er till, något som uppskattas av tredjepartsutvecklarna som därmed kan lägga till en lång rad nya funktioner i sina program.

Mac OS X 10.7 Lion kommer endast finnas tillgänglig via App Store för Mac, med andra ord släpps ingen dvd-skiva. När du väl laddat ner de 4 gigabyten kan du installera systemet på samtliga datorer i hemmet utan extra kostnad.

Mac OS X 10.7 släpps i skarp version i juli. Prislappen hamnar på 30 dollar i USA och 229 kronor i Sverige.

Den som vill uppdatera till Mac OS X 10.7 Lion Server kommer kunna göra även det från App Store för Mac. Prislappen hamnar på minst sagt beskedliga 379 kronor.

Systemkravet för Mac OS X 10.7 Lion blir en Intel-Mac med Core 2 Duo, i3, i5, i7 eller Xeon-processor och två gigabyte minne.

Mer information finns på Apples webbplats (länk nedan).