Under paraplyet elib.se har en handfull större, svenska förlag samlat tusentals böcker i alla möjliga genrer. De har dessutom haft vänligheten att kategorisera alltihop och ge biblioteken en möjlighet att dela med sig av innehållet till sina kunder; det vill säga allmänheten.

Detta innebär i praktiken att alla med ett bibliotekskort har full möjlighet att låna böckerna direkt från sin dator. Tjänsten har funnits ett tag, men tyvärr har det inte varit möjligt att läsa litteraturen på iOS. Det vill säga – fram tills nu.

Problemet har nämligen varit att webbplatsen använder sig av Adobe Digital Editions som säkerhetslösning. Och det är inte någonting som Apple har stöd för i sin verktygslåda. Det gör däremot företaget Bluefire Productions som erbjuder applikationen Bluefire reader till både iPhone, iPod och iPad. Som grädde på moset har de dessutom godheten att erbjuda detta förnämliga program till det facila priset noll kronor.

Så hur går det till? Det ska vi gå igenom nu. Stegen är enkla att genomföra, men det är lite omständligt första gången. När allt är på plats blir det bättre. Börja med att ladda ner tidigare nämnda applikation till din iOS-enhet. Du hittar den i vanlig ordning i iTunes Store. Installera, synka och låt paddan vara pådockad.

I nästa steg behöver du Adobes program för att hantera böckerna. Det hämtar du på adobe.com/products/digitaleditions. Ladda hem applikationen genom att klicka på ikonen.

Fixa lånekortet
När du installerar kommer får du skapa ett konto hos Adobe. Det skapar en personlig signatur som du behöver för att kunna låna böcker. Se därför till att komma ihåg vad det är du matar in och undvik fulkonton.

Med detta på plats är det snart dags att börja leta böcker. Men först får du gå och hämta ditt bibliotekskort. Ja, det fysiska. För på baksidan har du ett identifikationsnummer. Och det måste du ha för att kunna låna något – även på nätet.

När detta är redo går du till elib.se och klickar på knappen där det står ”Låna”. Du får nu välja ditt bibliotek. Gör det för att ta dig vidare till just din boklådas hemsida. Där har du flera möjligheter att söka och finna litteratur.

Verken är både kategoriserade och sökbara. Dessutom finns en topplista med de mest lånade texterna. Den är vidare anpassad för just ditt bibliotek. Var noga med att välja en vanlig bok och inte en MP3-utgåva.

Utbudet är, som du kommer att se, ganska bra. Alla förlag är inte med, men Nordstedt, Bonniers, Piratförlaget och Natur & Kultur står för en ansenlig del av utgivningen i Sverige.

Många av de mest populära författarna i landet finns här: däribland Stieg Larsson, Liza Marklund och Stefan Tegenfalk. Vidare finns även en del utländska författare.

Från datorn till din iOS-enhet
För att komma vidare i processen kan du välja en av böckerna, till exempel ”Lär dig använda din Macintosh – från grunden”. Eller något annat, om du uppgraderat dig förbi OS X version 10.4 Tiger. Klicka bara på ”Låna boken” när du bestämt dig för vad du vill läsa.

Alla böckerna finns tyvärr inte i samma format. Ibland får du till och med välja bland flera. Epub och pdf fungerar båda utmärkt, även om det förstnämnda är att föredra. Anledningen är att den lösningen anpassar texten efter skärmen istället för att ha fasta sidor. Välj och klicka på ”Vidare” för att komma till själva utcheckningen.

Du får nu mata in numret på ditt bibliotekskort och dessutom en captcha. Sedan laddar du ner en liten specialfil som heter URLLink.acsm. Dubbelklickar du på den ska Adobe Digital Editions öppnas och boken visas nu i din digitala bokhylla. Tryck på den för att öppna den och se att allting fungerar.

Nu har du boken på din dator. Nästa steg är att föra över den till din läsplatta eller telefon. Se till att enheten är inkopplad och öppna upp iTunes. Klicka på iPaden och sedan på applikationsfliken. Där kan du längst ner se en lista över program som kan ta emot filer. Bland dem bör du se ”Bluefire”.

Klicka på ikonen och då du ser en tom ruta till höger. Under den finns en knapp på vilken det står ”Add...”. Tryck på den och leta sedan upp din bok i filstrukturen. Den ligger i ­mappen Digital Editions som du hittar i din dokumentkatalog. När du valt filen trillar den in i listan.

Synka iPaden eller iPhonen igen. Filen ­kommer att skickas över till din enhet och du kommer att se den i listan när du startar ­programmet. Men innan du kan börja läsa måste du återigen autentisera dig mot Adobe. Gör det så får du full åtkomst till verket. Nu är det bara att börja avnjuta texten.

Notera att du inte kan låna upp hur mycket böcker som helst. Det finns gränser per tidsenhet, till exempel fyra lån på en vecka. Det du fått hem har du upp till 28 dagar på dig att läsa igenom, sedan försvinner möjligheten. Återlämning behöver du inte fundera på – det sker automatiskt.

Osmidigt med omlån
Omlån fungerar, men det kräver att du upprepar hela processen med nedladdning av en ny URLLink.acsm. Att återlåna direkt på din platta är tyvärr inte möjligt. Men det känns dumt att klaga på något som fungerar så här bra och dessutom är gratis.

Om du hellre vill äga böckerna kan du använda Elibs köptjänst som fungerar precis likadant som ovan. Men istället för att hamna hos bibliotek landar du på webbplatser i stil med Adlibris, Bokus och Bokia.

Uppdatering: Det finns även ett alternativt sätt att få in låneböcker i iPad. Läs mer om det här