Den 6 juni väntas Apple visa upp version 5.0 av iOS, operativsystemet som används i iPad, iPhone och iPod Touch. (Skarp version lär emellertid inte dyka upp förrän tidigast i september).

Enligt de senaste ryktena kommer den nya versionen inte att fungera med iPhone 3GS (avbildad nedan), med andra ord får användare av den modellen nöja sig med iOS 4.3.x tills apparaten går sönder eller kasseras.


Om uppgifterna stämmer innebär det att Apple håller fast vid att erbjuda uppdateringar av operativsystemet under en tidsperiod av ungefär två och ett halvt år efter lanseringen, något som i mobilsammanhang får anses vara ganska generöst.

Första generationens iPhone och iPod Touch släpptes sommaren 2007 och uppdaterades till och med början av 2010 (version 3.1.3).

Andra generationens iPhone (iPhone 3G) och iPod Touch släpptes sommaren 2008 och uppdaterades till och med slutet av 2010 (version 4.2.1).

Tredje generationens iPhone (iPhone 3GS) och iPod Touch släpptes sommaren 2009 och kommer troligtvis att få sin sista uppdatering inom några månader (version 4.3.x).

Det bör emellertid påpekas att iPhone 3GS fortfarande finns ute till försäljning, så det lär likväl bli ett visst ramaskri om uppgifterna visar sig stämma.