Testresultat

i7 ett måste för ripparen!
Export av ett 140 sekunder långt filmklipp till mp4-format avsett för AppleTV. Här arbetar OS X effektivt, kring 80 procent, med fyra fysiska kärnor. Hos Core i7 lastar kärnorna kring 70 procent, så den högre klockfrekvensen torde stå för den största uppsnabbningen. Visserligen tuggar de virtuella kärnorna också men frågan är om det i sig bidrar med något av värde? iMac med i7-processor ligger inte långt ifrån Mac Pro på den här typen av uppgifter!

Stor beräkningskraft hos iMac
Cinebench 11.5 är ett testprogram för 3d-rendering och är väldigt effektiv med att utnyttja både fysiska och virtuella processorkärnor. Ingen tvekan om att värsting-Mac Pro med tolv kärnor briljerar här. Räknat per fysisk kärna gör i7:n ett bättre jobb än Mac Pro-modellerna. Core i5-processorn i lilla iMacen är effektivare än föregående års motsvarande modell.

Slurpar i sig bilder
Import av 75 stycken 12 megapixel stora raw-bilder till iPhoto. Här arbetar både Core i5 och i7 effektivt med en tydlig förbättring mot 2010 års modeller. Det är också uppenbart att Macbook Air inte är fotografens bäste vän i den här situationen men Macbook Pro ligger heller inte långt efter.

Rejält bättre spelprestanda!
Sämsta resultatet vid testsekvenser i Portal vid 1280x800 pixlar upplösning med ”high”-inställningar och ingen anti-alias. Testsekvenser med enklare korridorer ger tre till fem ggr högre fps. Minsta iMacen har en avsecärt bättre grafikkrets än hos 2010 års modell och nya toppmodellen med Radeon HD 6970M-kretsen drar iväg än mer. Skillnaden mellan modellerna blir större när vi ökar upplösningen.

Snabbar upp de tunga filtren
Filterbaserade uppgifter som oskarp mask och liknande i Photoshop ställer främst krav på processorkraft och internminne. iMac ligger generellt bäst till vilket beror på att Photoshop CS5 blir långsammare på Mac Pro med många kärnor, något vi skrivit om tidigare. iMacen med i7-processor har ett övertag och överlag är nya Macar med Core i7 eller i5-processor lika bra på detta. Äldre Macar är betydligt långsammare. Testet kräver minst fyra gigabyte internminne och därför inga resultat för Macbook Air. Testet heter ”Speed” och kommer från www.diglloyd.com

Grymma Photoshop-Macar!
Systemtestet hanterar en stor bild, cirka 500 megabyte och låter den genomgå en hel del standardmoment, ändring av storlek, rotation, formatkonvertering med mera. Bildens storlek kommer att använda en rejäl del av Photoshops scratchdisk och testvärdet speglar datorn som helhet och hur internminne, hårddisk och processor samverkar. Förbättringar hos de nya iMacarna och sedan tidigare vet vi att ssd-enhet som scratchdisk har stor inverkan. Testet heter ”Small” och kommer från www.diglloyd.com