Prestanda genom åren

Det är inte helt lätt att få jämförelser som spänner över flera generationer Macar. Programvara förändras, slutar fungera, tappar sin relevans och visst – det vore snyggt att äga ett exemplar av varje generation Mac så att man kan gå tillbaka och jämföra igen med samma programvaror som på nya apparater.

Nu är inte livets så rosenkindat men det finns i alla fall ett testmoment som hängt med i fem års tid. Det testmomentet kan ge lite perspektiv på hur mycket snabbare de nya iMacarna. Import av 75 raw-filer i iPhoto!

I runda slängar är dagens iMacar tre gånger snabbare än de äldsta iMac-modellerna med Core 2 Duo-processor. Vi har inte kört testet på iMac G5 men då PowerMac G5 med dubbla processorer får så pass mycket stryk kan vi utan större ansträngning gissa oss till hur en ensam G5-processor lyckas här.

Nya iMacar uppemot 3x snabbare
Funderar du på att byta en äldre iMac i vitt eller med svart baksida och undrar om det blir en stor förbättring? Sannolikt blir det betydligt bättre vad gäller tunga uppgifter men du kan också räkna med en allmän ökning av prestanda. Nya Macar har också snabbare hårddiskar, snabbare (och mer) internminne och inte minst ruskigt snabbare grafikkort. Allt är snabbare och kommer också att ge en rapparare och mer alert Mac.

Första iMacen från 2006 med Core 2 Duo-processor får se sig pulveriserad av en ny iMac. Klockfrekvenserna har inte rört sig särskilt mycket på fem år men allting annat är snabbare och mer effektivt. Skärmarna på de nya Macarna är också ruskigt mycket bättre!