Du kan inte byta hårddisk!
Nyligen kom Apple med en uppdatering av den fasta programvaran (efi) för att aktivera sata III-hastighet, 6 gigabit per sekund till hårddisk och eventuell ssd-enhet. Trevlig gest från Apples sida men i praktiken finns det ingen nytta med den hårdvara Apple stoppar i. När MacWorld i USA testade om sina iMacar med nya efi-programvaran märktes inga förbättringar i prestanda.

Desto mindre trevligat är att Apple valt att inte göra hårddisken utbytbar av dig som slutanvändare. Hårddiskarna är specialmodifierade med egen typ av anslutning och programvara som kommunicerar med iMacens kylningsystem och fläktar. Byter du ut hårddisken kommer kylsystemet ta det säkra före det osäkra och köra på med bullriga fläktar.

Enda sättet att byta hårddisk i skrivande stund är alltså att lämna in iMacen hos en auktoriserad Appleverkstad och betala ett premiumpris för Apples tweakade hårddisk och gubbarnas arbete. Du kan glömma att fynda något i en webbutik och sedan trycka in den klossen i 2011 års iMac.

Att detta var på gång såg vi tecken på tidigare med just de värmesensorer som blev mer och mer sofistikerade för varje iMac-generationen. Nu när Apple dammsuger marknaden på hårddiskar kan de också ställa lite krav och bygga några miljoner specialvarianter.

Så tänker Apple i frågan
Det finns två sidor av detta mynt. Hemmapulare, pingvinkonspiratörer och slantvändare är givetvis asförbannade, stänker saliv och hytter med nävar på forumen runt om i världen kring Apples slutna och lätt ondskefulla lösningar. Självklart borde en sådan grundläggande sak som hårddiskbyte kunna få utföras av den som vill och kan!

Andra sidan av myntet är att Apple inte nödvändigtvis är intresserade av att mjölka hyggligt folk på pengar. Det handlar ur företagets synvinkel också om att kunna bygga bättre hårdvara och göra driften så stabil som möjligt. Jämför med de inbyggda batterierna i Macbook. Du får inte längre byta ut dem själv och som motprestation när Apples konstruktörer slapp besvären med batterimoduler var att vi fick batterier som håller betydlig längre men också är något dyrare att byta ut då det måste göras i serviceverkstad.

Den här filosofin kom redan på 90-talet med Steve Jobs och Phil Schiller. Jag fick 1998 chansen att intervjua Phil Schiller, då teknikchef, när de blåa Powermac G3 lanserades. Apple hade då officiellt ”dödat” den spirande marknaden av processoruppgraderingar. Det var inte längre uttalat möjligt på de nya Macarna. På frågan om inte det var en försämring ur användarens synvinkel så var svaret att alla förlorar på det i längden:

– Problemet är att det dyker upp hårdvara som vi inte har någon som helst kontroll över, som fungerar dåligt och där användare gör fel och förstör sina datorer. Sedan skyller de på Apple eftersom det är Macen som inte längre fungerar.

Apple missar att ge och ta
Med andra ord kan Apple bygga en driftstabilitet genom att komma fram till bättre tekniska lösningar. Priset för detta är att du inte längre kommer åt innehållet i lådan när det väl pajjar. Jämför med moderna bilar, det finns inte längre mycket du fixar på egen hand i bilen med en hylsnyckelsats och näsan i motorn.

Ta batterierna i Macbook-modellerna igen. De håller helt klart längre än de gamla modulära batterierna och krånglen är desto färre när det inte längre glappar och misshandlas batterimoduler.

Så vi får hoppas på att Apples modifierade hårddiskar är stabilare än normalt. När underleverantörer inte lyckats hålla sin avtalade kvalitet har Apple i flera fall gett utökade garantier långt efter den normala tiden.

Å ena sidan blir du än mer inlåst i Apples hårdvara med iMac 2011. Å andra sidan kan det vara så att det faktiskt blir stabilare. Då borde Apple också leva upp till detta och faktisk ge oss längre garanti som standard. Ett års garanti är lite futtigt. De borde också ge oss fler alternativ att välja hårddisk efter behov och inte efter vilken modell du köper.