Upp till 16 gigabyte internminne
Det finns fyra minnesplatser för lågprofils 1333 MHz ddr3 so-dimm, pc3 10600-kretsar. Apple säljer endast 8 gigabyte till minstingen (1 820 kronor) men den har fyra platser och ska klara 16 gigabyte. De större modellerna kan köpas med 16 gigabyte fast där ska Apple ha 5 460 kronor extra. Köper du 4x4 gigabyte av rätt sort i vanliga butiker kostar det sällan mer än 2 000 kronor.

Mer minne rekommenderas alltid. De fyra gigabyte (2x2, två lediga) som sitter där från början duger för alla husbehov. Men då det är så pass billigt att köpa till 2x4 från en butik och få totalt tolv gigabye är det bara dumt att snåla. Så fort du vill köra flera program kommer även fyra gigabyte bli ett tak.

Det har på sina håll testats att minneskretsarna hos iMacen kan adressera 32 gigabyte. Fast ännu är 8-gigabyteskretsar riktigt, riktigt dyra och kostar många tusen per styck. Situationen är ungefär som för två år sedan med 4-gigabyteskretsar. Så vänta gärna och spar stålar. Du har ju ändå fyra platser.

Uppsnabbad grafik mot 2010

Skillnaden mellan Radeon HD 6750M i minstingen och HD 6770 i mellanmodellerna är märkbar men inte större än att den senare är kring 10 till 20 procent snabbare. Det finns inte mycket mervärde i sig självt att välja de dyrare 6770M-iMacarna enbart för att få snabbare grafikkort. Lyftet mot 2010 års iMac är stort även för minstingen!

Kliver du däremot upp till 27-tummaren och de två toppmodeller som har Radeon HD 6970M-kretsen samt en gigabyte grafikminne händer det saker. Här finns det betydligt mer kraft i grafiken, i runda slängar det dubbla mot HD 6770M. Som alltid beror det på vad man jämför. Vid spel, högre upplösning och anti-alias aktiverat är 27-tums i7-Macen mer än dubbelt så kraftfull som minstingen.

Är spel en prioritet ska du gå på någon av de två dyrarste 27-tums iMacarna för att HD 6970M-kretsen. Då kan du även via Apple Store välja till att få 2 gigabyte grafikminne. Kan vara en fördel för vissa spel och det kan vara en fördel ifall du kör två eller tre skärmar.

Grafiken i sig blir inte snabbare – du får inte ut fler bildrutor per sekund i spel, men det kan bli mindre prestandaförlust när du lastar iMacen med tyngre grafik. Med vå eller tre skärmar som ska dela på grafikminnet så har det en poäng att kliva upp till 2 gigabyte grafikminne.

Trots att svaret varit detsamma i många år är frågan vanlig: Nej, du kan inte byta eller uppgradera grafikkort eller processor i efterhand. Inte på normal väg i alla fall. Det är tekniskt möjligt i en del fall men det finns ingen sådan eftermarknad och framför allt inga möjligheter att få det utfört av Apple när du köper iMacen. Den dag du vill ha snabbare grafik och kraftfullare processor är tanken från första början att du byter till en ny Mac. Ryktena säger att iMac 2014 är riktiga monster...

Tysta men inte knäpptysta
Hos senaste Macbook Pro med den nya kretsuppsättningen och Core i5- och i7-processorer kunde vi senast konstatera att deras fläktar drog igång vid minsta belastning och att det därmed blev rätt bullriga maskiner. iMacen har alltid vart tåligare på den här punkten och vid de tunga testerna märker vi att fläkten kliver upp några varv men inte mer. I en typisk kontorsmiljö är iMacen tyst.

Däremot kan vi höra hårddiskarna snurra och tugga, särskilt hos minstingen. Så i en tyst och lugn miljö är det faktiskt ett visst störningsmoment. Det kan också uppstå resonans via foten, en klassisk situation för iMacen där din placering på bordet får bordsskivan att vibrera. Hör du ett dovt brummande är det antagligen ditt bord och testa då med att sätta någon form av dämpning under foten, exempelvis en musmatta.