Nästan allting du kör i din OS X-terminal är grejer som är porterade från andra UNIX-dialekter. Är det inte en AIX-version i botten kan du ge dig katten på att det kommer från Linux. Eller BSD. Men det finns en handfull kommandon som Apple själva snidat fram. Och många av dem är riktigt bra.

Ett exempel på detta kommandona i ”md”-serien. Det finns många sätt att söka efter grejer från terminalen; ”find” är ett och ”locate” ett annat. Men varför använda det när det välslipade Spotlight redan gör jobbet åt dig? Databasen är nämligen tillgänglig via prompten. Med ”mdfind” letar du efter en given term. Vill du sedan ha mer metainformation om filen får du det genom ”mdls”.

mdfind MacWorld
mdls Terminalkommandon.doc

Ett annat enkelt, men fantastiskt smidigt kommando är ”open”. Med det kan du, som namnet antyder, öppna filer och kataloger. Det är ett smidigt sätt att till exempel läsa en PDF-fil. Dokumentet öppnas i Preview och när du stänger det programmet är du tillbaka i terminalen igen. På samma sätt kan du öppna det aktuella fönstret i Findern, om du vill fortsätta att jobba grafiskt.

open About\ Stacks.pdf
open .

Kommandot ”lsof” kan ge dig information om vilka filer som är öppna. Men vill du se en löpande lista kan du använda ”opensnoop” istället. De ser i realtid de program som nyttjar något på maskinen. Perfekt om du undrar varför din hårddisk snurrar igång. Men du kan också studera en given process eller fil. Programmet använder sig av ”dtrace” och kräver lite extra rättigheter, så du kommer att få mata in ditt lösenord.

opensnoop
opensnoop -f /Users/MacWorld/secret.txt
opensnoop -p 1234

Med de två kommandona ”pbcopy” och ­”pbpaste” får du ett gränssnitt till klippbordet. Istället för att behöva använda musen kan du alltså få in det du vill ha direkt från prompt. Detta är väldigt användbart. Inte minst vid skriptande. Till exempel kan du skapa ett script som ­automatiskt ersätter ord i den text du har i minnet eller dumpa ut innehållet till en ­textfil.

pbpaste|sed ’s/macworld/
MacWorld/g’|pbcopy
pbpaste > kbdump.txt

För fotointresserade kan ”sips” spara många timmar. Programmet kan utföra enklare åtgärder på en stor hög bilder. Det kan spara en hel del tid om du anpassar alla dina mästerverk till att passa din bloggmall. Eller kanske vill du bara spegelvända alla dina filer av outgrundlig anledning. Möjligheterna är många.

sips -z 800 600 *.png
sips -f horizontal *.jpg

Talsyntes har inte riktigt nått den nivå som 2001 lovade oss, men det kan faktiskt användas till nyttigheter ändå. Istället för att låta ett skript skicka ett mail eller visa information på skärmen kan du låta datorn tala om för dig att jobbet är klart. Ännu intressantare om någon loggar på din dator, kanske. Programmet ”say” låter dig göra just detta. Men räkna inte med att det låter bra.

say Someone just logged on to your FTP server
say I cannot let you do that Dave

Alla kommandon ovan kan du köra direkt från prompten. Anledningen är att de ligger i en av de kataloger som är definierade i din miljövariabel ”PATH”. Men det finns faktiskt spännande kommandon på andra ställen också. Ett sådant är ”airport”, som bland annat kan leverera information om ditt nätverk. Hela sökvägen måste med. Skapa en genväg eller ett alias för att komma åt den lättare.

/System/Library/PrivateFrameworks/Apple80211.framework/Versions/Current/Resources/airport -I”