Film är en utmärkt sätt att fördriva tid på. Allra bäst gör den sig på en jätteskärm i ett mörklagt rum med en massiv ljudanläggning. Men även på bussen är det ok. Om du bara slapp ha sätesgrannen tittande över axeln på dig. Lösningen är ett par videoglasögon. Med ett par sådana kan du avnjuta din film i lugn och ro.

Idén med en jätteskärm i fickan är riktigt bra - biokänsla var du än befinner dig. Och eftersom glasögonen bara visar bild i mitten har du koll på vad som händer omkring dig. Själva filmen har du i din iPhone, iPod eller dator.

Blir mycket kablar
Wrap 920 kan du ha på dig utan att se ut som en rymdvarelse. De råkar också vara tillverkaren Vuzix toppmodell.

I paketet får du glasögonen, en trådbunden fjärrkontroll som hanterar bildsignalen, ett par specialhörlurar och sladdar för att koppla in en iOS-enhet eller in i en kompositutgång. Just mellandosan är lite trist, eftersom den måste sitta i. Det gör att det blir en del kablar som ska slänga runt.

Att använda paketet är enkelt. Du pluggar bara in sladden i exempelvis en iPhone och sparkar igång videodelen där. Tyvärr måste du använda Apples egen spelare. Så glöm VLC, SVT Play och liknande applikationer.

Med glasögonen inkopplade skjuts bilden till två små LCD-skärmar som sitter i en liten gummihållare bakom plastglasten.

Det kan låta futtigt, men det motsvarar ungefär en 67-tums TV på tre meters håll, enligt tillverkaren. Tyvärr blir det inte alls samma känsla. Då påminner det mer om att se en iPhone på en halv armlängds avstånd. Den metoden ger dessutom en avgjort bättre bild. För här fallerar Vuzixen fullständigt. Bilden är inte alls bra, utan känns nästan alltid lite suddig och ur fokus. Visst går det att ställa in skärpan – med en speciell skruvmejsel – men riktigt bra blir det inte. Och 4:3-formatet känns förlegat.

Faktum är att det inte hänt så mycket sedan Sony släppte sina Glasstron på marknaden för snart 15 år sedan. Deras värstingmodell S700E klarade av att visa 800 x 600 pixlar. Mycket bättre än de 640 x 480 Vuzix klarar av. Inte direkt någon utveckling.

Ljudet är hyggligt, men det ligger en konstant ton som stör. Och den finns där även när du inte tittar på något alls. Dessutom är det irriterande att det krävs speciallurar med väldigt tunna sladdar för glasögonen. Och nackdelarna fortsätter, de är inte särskilt bekväma att bära. Glasögonen är byggda av hårdplast och ihopskruvade på ett ganska grovt sätt. De trycker från sidorna och är framtunga av all teknik på nosen. Alla kablar gör att det dessutom blir omständligt att hålla rätt på alltsammans.

Kontrolldosan som följer med kan vidare bara hantera inställningar för glasögonen. Vill du byta film får du vackert ta av dig alltihop och välja film direkt på iPhonen. Möjligen är detta Apples fel, men det är ändå irriterande.

Ännu en negativ detalj är att det inte finns laddningsbara batterier i enheten. Istället får du skicka i ett nytt AA-par efter att i bästa fall ha tittat på två filmer.

Inte helt värdelösa
Finns det då inga förmildrande egenskaper? Jodå. Glasögonen fungerar faktiskt bra i sängen. Det är skönt att kunna ligga ner och titta på en film istället för att sitta upp eller halvligga. Och att det inte stör eventuell sängkamrat är inte heller så dumt.

Dessutom fungerar de vanligaste 3D-formaten i glasögonen. Så är du förtjust i Imaxfilmer kan du köra dem, även om känslan i filmer som Hajen bara är knappt ok. Inte direkt i paritet med
Avatar på bio, alltså. Dessutom är utbudet tunt.

Sammanfattningsvis är Wrap 920 en extremt överprissatt produkt. Hade Vuzix kunnat sälja den för 6-700 kronor skulle det vara ett kul köp för entusiasten. Men för över 3 000 kronor går det inte att rekommendera glasögonen åt någon. Undvik, helt enkelt.

Fakta: Vuzix Wrap 920

Mer info: vuzix.com
Pris: 3 200 kronor

  • Bra för film i liggande läge.
  • Hyggligt ljud.
  • Klarar 3D.

  • Kass upplösning och bild.
  • Avdankat 4:3-format.
  • Hutlöst dyra.

Betyg: