En av upptäckterna i den senaste förhandsversionen av Mac OS X 10.7 är att Apple lagt till en lång rad nya systemröster för uppläsning av text.

Till skillnad från de systemröster som används i dagsläget fungerar de nya rösterna med fler språk än engelska. Sålunda är det inga problem att läsa upp texter på exempelvis tyska, franska, grekiska, svenska eller finska.


Välj Mikko för finsk accent, Oskar för svensk.

Intressant nog kommer rösterna från Nuances mjukvara RealSpeak Solo. Minnesgoda läsare kommer säkert ihåg att vi nyligen skrev om att Apple påstås ligga i förhandlingar om att köpa upp detta företag i syfte att undvika kostsamma licensavgifter. (I dagsläget får till exempel privatpersoner som vill köpa en ny röst till RealSpeak Solo punga ut med 296 kronor och 39 öre).

Är du nyfiken på hur rösterna låter kan du klicka här.

I sammanhanget kan även nämnas en nyupptäckt patentansökan från Apple som ytterligare förklarar företagets intresse för Nuance. Patentet beskriver en metod för att snabbt förvandla tal till text (eller text till tal), något som bland annat kan komma till nytta vid telefonsamtal i bullriga miljöer eller när man sitter i möte.

För mer information hänvisar vi till Patently Apple (länk nedan).