Ett växande fenomen i USA är företag som samlar på sig patent enbart i syfte att tjäna pengar på stämningar. Det senaste exemplet är Lodsys som nu ger sig på utvecklare av program för iPhone, iPod Touch och iPad.

Lodsys anser sig ha patent på länkar som gör det möjligt att uppgradera ett program från ”lite”-version till fullversion. Sålunda har man nu skickat ut stämningar till ett stort antal iOS-utvecklare som låter användarna uppgradera via funktionen ”köp inuti program”.

Det åberopade patentet (US patent no 7222078) köptes upp av Lodsys för sju år sedan, men registrerades ursprungligen av Dan Abelow redan 1993. Alltså långt innan de första iPrylarna dök upp.

Lodsys tycks genomgående ge sig på mindre kända utvecklare, något som tyder på att man inte anser sig kunna vinna en kamp mot Apple. I stället nöjer man sig med att skrämma folk till att betala licensavgifter.

En av de drabbade, James Thomson på TLC Systems, sätter sitt hopp till att Apple väljer att agera å utvecklarnas vägnar.

- En hyfsad advokat skulle kosta mer på en dag än vad jag dragit in på uppgraderingar till PCalc hittills, säger James Thomson uppgivet till Cult of Mac.