I Mac OS X påminner programmens dialog­rutor för att spara och öppna filer väldigt mycket om Finderfönster, men visste du att de även fungerar nästan likadant? Många av de knep du använder i Finder för att snabba upp sysslor fungerar utmärkt även här.

I den här guiden lär du dig bland annat hur du kan använda Spotlight effektivare för att hitta filer som du glömt bort var du sparade, vad som gör listvy så kraftfull jämfört med ikon- och kolumnvy, och hur du kan kringgå en bugg i Snow Leopard som gör att dialogrutor i många program (även program från Apple, till exempel Förhandsvisning) varje gång du navigerat till en mapp och öppnat en fil glömmer bort vilken mapp du var i och tvingar dig att navigera fram till den på nytt – om och om igen.

Hitta saknade filer
Spotlight är Mac OS X:s inbyggda sökmotor, och dyker upp lite här och där, bland annat i dialogrutorna för att öppna och spara filer och dokument. Cmd-F aktiverar sökfältet och sedan är det bara att skriva in sökord för att hitta rätt fil. Ett bra tips här är även att använda Spotlights nyckelord: ”kind:”, ”name:” och ”date:” är några av de mer användbara. Ett enkelt exempel på en sökning efter pdf-filer som har ordet iPhone i namnet och innehåller ordet ”jailbreak”:
jailbreak kind:pdf name:iphone

Använd vänsterspalten
Till vänster i varje Finderfönster och även i spara/öppna-dialogerna ligger en kolumn med genvägar till vanliga mappar och filer. Om du inte har tänkt på det tidigare lär du bli glad att upptäcka att det går alldeles utmärkt att stuva om i och lägga till och ta bort mappar och filer i denna direkt från dessa dialogrutor. Ett bra sätt att direkt lägga ett alias till en mapp du vill ha snabb tillgång till.

Öppna flera filer samtidigt
Om du följt tips 2 här ovan lär du inte bli förvånad av det här. Precis som i Finder kan du markera flera filer genom att antingen klicka på en fil och sedan hålla nere skift och klicka på en annan tangent för att markera alla filer mellan de två, eller klicka på fil efter fil medan du håller cmd nedtryckt för att markera enskilda filer. Sedan klickar du på ”Öppna” – vips öppnas alla markerade filer.

Utnyttja Överblick
Vid det här laget kanske du tänker något i stil med: ”jaha, öppna/spara-dialogerna fungerar nästan exakt som vanliga Finder-fönster”. Detta innebär även att du direkt från dessa dialogrutor kan förhandsgranska filer med hjälp av Överblick, vilket kan vara riktigt användbart i program som Adobe Indesign och Microsoft Word där du kan lägga till filer i ett dokument trots att programmet vanligtvis inte öppnar dem.

Skarpare listvy
Har du listvy som visningsalternativ i dialogrutorna får du en lista över filer och mappar med flera kolumner. Vad du kanske inte visste är att du enkelt kan lägga till och ta bort kolumner och därigenom göra detta visningsläge kraftfullare. För att komma åt menyn där du väljer vilka kolumner som ska visas ctrl-klickar du i raden längst upp där kolumnernas titlar visas.

Fixa glömsk snöleopard
Snow Leopards öppna- och sparadialoger har dragits med ett irriterande problem ända sedan starten: Allt som oftast glömmer de bort var du senast befann dig och går flera steg tillbaka i hårddiskhierarkin. Apple har ännu inte kommit med en buggfix, men det finns en tillfällig lösning för de som frustreras av snöleopardens glömska: Buggen dyker bara upp i kolumnvy. Byt helt enkelt till list- eller ikonvy så slipper du det.

Tips för den som vill ha ännu mer: Default Folder X
Om du trots ovanstående tips inte har fått nog utan vill ha ännu mer flexibla, kraftfulla och lättnavigerade öppna/spara-dialogrutor finns det ett trejdepartsprogram som kan hjälpa: Default Folder X från St. Clair Software. Programmet har snabbgenvägar till nyligen visade mappar, favoritmappar och öppna Finder-fönster. Du kan aktivera kortkommandon för att med ett enda knapptryck ta dig till en viss mapp, och du kan dessutom ställa in enskilda program att automatiskt visa en viss mapp i dialogrutorna. På så vis kan du till exempel se till att Word alltid hamnar i Dokument och att VLC alltid öppnar din filmmapp.
Pris: 240 kronor.
Info: stclairsoft.com/DefaultFolderX/