Att kunna spela in samtal på din telefon kan vara guld värt. Det kan handla om allt från en intervju till en hantverkare som ger dig löften du inte tror att han kan hålla. Oavsett vilket finns det tillfällen då det är fantastiskt skönt att kunna spela upp samtalet senare.

Att spela in borde därför vara enkelt, ja till och med inbyggt. Men tyvärr är detta inte ­fallet på iPhone i dag. En medveten begränsning i utvecklingspaketet hindrar nämligen två program från att använda inkommande ljud samtidigt. Därför finns det inte heller några applikationer som kan ge dig funktionen på ett enkelt sätt. Men det finns andra vägar att gå.

Enklast använda röstbrevlådan
Vill du använda din vanliga telefon och dessutom få bra ljudkvalitet utan extern hårdvara är det bästa att skapa ett trepartssamtal med en inspelningstjänst. Enklast är att använda din egen röstbrevlåda. Då kommer allt att lagras hos din telefonoperatör.

Tyvärr är det inte möjligt att ringa till sin egen svarare hos alla leverantörer, och du kan därför bli tvungen att skaffa ett extra abonne­mang eller en röstbrevlåda. Ett kontantkort med rätt funktioner kan även vara ett alternativ.

Med lagringen på plats ringer du helt enkelt upp och väntar på pipet. Sedan klickar du på plustecknet och kopplar upp det riktiga samtalet. När båda linor är i gång aktiverar du trepartssamtal. Givetvis går det även att använda funktionen om någon annan ringer upp, men då får denna person snällt vänta på att du startar inspelningen. Glöm inte heller att resultatet ligger hos din leverantör när du är klar. Och att få den därifrån är inte det enklaste.

Konferenssamtal en annan lösning
Ett annan variant är klassiska konferens­amtal som till exempel Telia och Powwownow erbjuder. Här erbjuds möjligheten att lagra en ljudupptagning, men tjänsten kostar oftast en peng per tidsenhet och kräver att andra parten ringer till ett särskilt nummer.

Det finns lösningar om du både vill kunna ladda hem resultatet och slippa allt meck med trepart. Ett exempel är amerikanska SpoofCard som ger dig möjlighet att ringa genom deras växel och spela in på vägen. Till din hjälp får du då en anpassad applikation med det marginellt seriösa namnet Phone Gangster. För att använda den ganska dyra tjänsten måste du dessutom köpa krediter i förväg.

Nästa steg är att inte använda det vanliga telenätet, utan i stället nyttja Internet­telefoni. Det populäraste programmet på marknaden är – trots störningar – Skype. Tyvärr saknar klienten inbyggt stöd för inspelning, så du måste gå en omväg. När du har startat ett samtal måste du hoppa ut och starta en vanlig inspelare, till exempel iTalk. Därför kommer du knappt att höra motparten om du använder telefonen som vanligt. I praktiken måste du då använda dig av högtalarfunktionen.

Ett alternativ är att välja någon av alla andra program för snack på nätet. Två exempel är Groundwire, och det billigare Softphone. Båda applikationerna har inbyggt stöd för att kunna lagra undan samtal.

Lös problemet med hårdvara
Om du är beredd att ta till hårdvara kan du skaffa en speciell sorts Y-kontakt, eller delare. Med denna kan du skicka ljud till två olika källor. För att kunna sända signaler krävs en speciell variant med tre streck på kontakten – Headphone Splitter från DLO är ett alternativ. Tyvärr tillverkas dessa inte längre, men du kan få tag på dem i olika nätshoppar.

Väl på plats kan du använda en av utgångarna på delaren för att lyssna av samtalet. Utsignalen kan du sända till vilken enhet som helst, men tyvärr blir din egen röst mycket svag och i de allra flesta fall tvingas du efterbearbeta filen. Men signalen finns där.

En annan variant är en mikrofon som du placerar i örat. Sladden som löper från denna ansluter du med en sladd till en inspelande källa. Väl där fungerar den som en vanlig mikro­fon, och allt du hör lagras ner. Ett ­exempel på en sådan är Olympus TP-7. Luren är inte på något annat sätt kopplad till telefonen, och fördelen med detta är att du kan använda den helt oberoende av lur. Men du kan däremot inte nyttja den med någon annan hörsnäcka. Och det här är inte jätte­bekvämt.

Men är det lagligt?
Om billigt pris och smidighet inte ligger högt upp på din kravlista kan du köpa en helt an­passad lösning. Jabra kan ge dig en basenhet med bekväm bluetooth-lur och möjlighet att spara ner informationen på datorn.

En detalj som ofta kommer upp när inspelning över telenätet diskuteras är huruvida det är legalt att göra detta utan motpartens vetskap.

Strikt juridiskt behöver du inte säga någonting så länge du själv är deltagare – detta dikteras av nionde paragrafen i brottsbalkens fjärde kapitel. Att snoka på andras konver­sation är däremot förbjudet.
Ett snarlikt regelverk finns även i de flesta amerikanska delstater.
Därför är det inte juridiken som är orsaken till att Apple valt att exkludera funktionen. Det riktiga skälet är höljt i dunkel, men sannolikt har det med ­säkerhets- och stabilitetsproblem att göra.

Men kom ihåg att reglerna ser olika ut i olika länder. Du kan därför hamna i problem om du använder tekniken utanför Sverige, så kontrollera alltid vad som gäller innan du ­börjar spela in samtal.
Alla ovan nämnda varianter går att an­vända – på ett bristfälligt, omständigt eller dyrt sätt. Men det finns en inspelningsmetod som fungerar klockrent – skaffa den enklaste och ­dummaste telefon Nokia, Sony Ericsson eller Samsung har att erbjuda. Nära nog alla har nämligen funktionen inbyggd. Tyvärr är nog det den bästa lösningen till dess att Steve fixar en stor, röd knapp på iPhone. Sa någon tvillingkort?