Bland iphone-, ipod- och iPad-ägare är Reeder redan ett känt namn. – på Apples iOS-platt­formar har programmet etablerat sig som den populäraste RSS-­läsaren på marknaden. Nu har Reeders utvecklare tagit steget över från iOS och har tagit fram en version anpassad för Mac.

Syftet med RSS är att auto­matiskt leverera uppdateringar av webbsidor. Om du besöker mer än ett par hemsidor dagligen är det enkelt att se nyttan då RSS låter dig ta del av samtliga webbsidors uppdateringar på ett centraliserat ställe. När Reeder gjorde sin entré i AppStore för iOS saknades en riktigt bra RSS-­läsare för operativsystemet, och det är därför föga förvånande att programmet gjorde succé.

Men på den betydligt mognare marknaden för Mac-applikationer ser situationen däremot annorlunda ut, och en uppsjö av RSS-läsare finns sedan länge. Allt från den gamla Mac-favoriten NetNewsWire till nytänkade Pulp (tidigare Acrylic Times). Vidare tillhandahåller även Google en webbaserad RSS-läsare vid namn Reader. Det är med andra ord ett betydligt tuffare motstånd Reeder möter vid sin Mac-entré.

Det krävs ett Google-konto för att kunna använda programmet. Den stora fördelen med detta blir uppenbar när du läser dina artiklar från mer än en enhet. Till ­exempel kommer de artiklar du har läst på din telefon eller jobb-PC markeras som lästa även på din Mac. Om du lägger till eller tar bort en källa synkroniseras dessutom ändringen omedelbart till alla dina enheter.

Kortfattat kan Reeder beskrivas som Google Reader med ett gränssnitt värdigt Apple. Det som dock verkligen skiljer Reeder ur mängden är presentation och delning. En mängd delningsfunktioner såsom mejl, Twitter med mera gör det väldigt lätt att dela artiklar. Samtidigt gör Reada­bility-funktionen att du kan läsa hela artikeltexter utan att öppna dem som webbsidor – även när bara snuttar av texterna inkluderas i RSS-flödet. Reeder är helt klart en av de bästa RSS-läsarna för Mac.

Fakta: Reeder

Version: 1.0 Draft 9 (Beta)
Mer info:
Pris: Gratis (under betatest)

  • Readability.
  • Googlesynk.
  • Stöd för flera sociala nätverk och delningstjänster.

  • Readability måste aktiveras manuellt.

Betyg: