Det har varit mycket ståhej de senaste dagarna efter att det blivit känt att det finns en fil i Apples operativsystem iOS som kan användas för att hålla koll på hur användaren förflyttar sig.

En av Macrumors läsare bestämde sig för att skicka följande mejl till Apples vd Steve Jobs:

- Steve, kan du vara snäll och förklara nödvändigheten av det passiva lokaliseringsverktyget som är inbäddat i min iPhone? Det känns inte bra att veta att mitt exakta läge registreras hela tiden. Kanske kan du sprida lite ljus kring detta innan jag byter till en Android. De spårar mig inte.

Enligt uppgift svarade Steve Jobs på sitt sedvanliga korthuggna sätt:

- Oh ja, det gör de visst. Vi spårar inte någon. Informationen som cirkulerar är falsk.

Det Steve Jobs troligen avser är att informationen som samlas in inte vidarebefordras till Apple, något som inte alla tidningar varit noga med att påpeka.


Med hjälp av ett gratisprogram kan man hålla koll på var man varit med sin iPhone. Något som väckt frågor kring hur det är ställt med den personliga integriteten i Apples mobila plattform.

Avslöjandet att det finns en liknande fil även i Googles Android kunde IDG rapportera om redan i fredags, men till skillnad från iOS sparas endast de 50 senaste platserna.

Den kände krönikören John Gruber på Daring Fireball är övertygad om att Apple inför en liknande begränsning i en kommande uppdatering av iOS. Frågan är dock om det stillar kritiken.