Apple lämnade i fredags in en stämningsansökan gentemot Samsung där företaget hävdar att Samsung gjort patentintrång på en rad av Apples produkter. Enligt Apple har Samsung kopierat iPad och iPhone med företagets surfplatta Galaxy Tab och mobiltelefoner i Galaxy-serien.

I Apples stämningsansökan anklagar företaget Samsung för att ha kopierat utseendet, produktdesign, paketering och användargränssnitt från flera av Apples produkter.

– Istället för att satsa på en egen oberoende produktutveckling har Samsung valt att kopiera Apples innovativa teknik, unika gränssnitt och produktdesign. Det strider mot Apples värdefulla immateriella rättigheter, skriver Apple i stämningsansökan.

I slutet av förra året var Samsung det första stora konsumentelektronikföretaget som släppte en surfplatta som konkurrerar med Apples iPad. Samsung är även en av världens största mobiltelefontillverkare, speciellt med operativsystemet Android.

apple stämmer samsung

Stämningsansökan består av tio punkter kring patentintrång, två punkter kring varumärkesintrång och två intrång på varupaketering. Dessutom anklagar Apple Samsung för att ha ägnat sig åt ohederliga affärsmetoder.

Varken Samsung eller Apple har kommenterat stämningsansökan som är riktad mot Samsung Electronics, Samsung America och Samsung Telecommunications America.

Anklagelserna i stämningsansökan nämner en rad av Samsungs produkter såsom mobiltelefonerna Epic 4G, Captivate, Indulge, Nexus S, Galaxy S 4G samt surfplattan Galaxy Tab. Apple riktar speciellt stark kritik mot Samsungs Galaxy-serie.

– Kopieringen av Samsungs Galaxy-produkter är så genomgripande att de ser ut att komma från Apple. Samma rektangulära form med rundade hörn med silverlister, skriver Apple i stämningsansökan.

Enligt Apple har företaget vid upprepade tillfällen klagat direkt till Samsung, men företaget har enligt Apple fortsatt med sina patentintrång. Apple anser sig därför inte ha något annat val än att stämma Samsung.

IDG News