När apple släppte iOS 4.2.1 såg vi fram mot funktionen AirPrint, som skulle göra det möjligt att plugga in vilken skrivare som helst i USB-porten på en AirPort-enhet och skriva ut trådlöst. Men av oklar anledning ändrade sig Apple i sista stund, och bara ett fåtal skrivare fungerar nu med tjänsten. Printopia från Ecamm Network råder bot på problemet, nu kan du skriva ut trådlöst, direkt från till exempel din iPad. Men det finns förstås några hakar:

  1. Din iPad/iPhone/iPod Touch måste köra iOS 4 eller senare, och din dator måste köra Mac OS X 10.5 eller senare.
  2. Din Mac, och den enhet som du vill skriva ut från, måste vara wifi-anslutna till samma trådlösa och AirPrint-kompatibla router som din skrivare är kopplad till. Vi testade programmet med en AirPort Express.
  3. Din Mac måste vara påslagen då du vill skriva ut från en av dina bärbara enheter. Detta eftersom programmet Printopia endast installeras på din dator, som ett komplement till ditt redan befintliga AirPrint.

Så här installerar du Printopia

Plugga in skrivaren i USB-porten på din AirPrint-kompatibla router och ladda ner en testversion av Printopia på www.ecamm.com/mac/printopia/. Demon fungerar i en vecka. Är du nöjd efter provperioden kan du köpa programmet för cirka 70 kr.

När du har installerat programmet så ser du en bild. Högst upp i bilden ser du din skrivare, och om du har ett Dropbox-konto på din dator så ser du Dropbox som punkt två. Det du skickar till Dropbox hamnar automatiskt i en Dropbox-folder som heter Printopia. Det tredje alternativet låter dig skicka materialet från din iPod, iPhone eller iPad direkt till skärmen på din dator.

Ett vanligt fel är att ”lampan” för din skrivare lyser gult i dialogrutan ”skrivare och fax”. Om du råkar ut för det kan du prova att ta bort och därefter åter lägga till din skrivare via Systeminställningar - Skrivare och fax. Klicka på det lilla minustecknet längst till vänster i rutan för att ta bort skrivaren och på pluset för att lägga till den på nytt.

Du kan nu skriva ut trådlöst från datorn, men också från din iPad, iPhone eller iPod Touch. De appar som stöder AirPrint fungerar också med Printopia. Med andra ord kan du bland annat skriva ut mail, foton, hemsidor samt arbeten från Pages, Numbers och Keynote direkt från till exempel din iPad, förutsatt att din dator är påslagen.

Om du till exempel vill skriva ut en ­kalendervy från iPad, eller en annan vy från en app som inte stöder AirPrint, så kan du ta en skärmdump och därefter skriva ut bilden. Du kan också skicka bilden till din dator eller till Dropbox. I rutan här bredvid visar vi hur enkelt det är.

Skicka en iPad-skärmdump till ­skrivaren, datorn eller Dropbox

Slå på wifi på datorn och på din iPad. När skärmen på din iPad visar det du vill skriva ut så tar du en skärmdump genom att hålla in hemknappen och på/av-knappen samtidigt. Gå därefter in i ditt bildbibliotek på iPaden och klicka på pilen i det övre högra hörnet. Markera nu de bilder som du vill skriva ut eller skicka till datorn eller till Dropbox.

Du kan nu välja att skriva ut bilderna, att ladda upp dem till Dropbox eller att få upp dem på din datorskärm. Det sistnämnda är en efterlängtad funktion som låter dig skicka många bilder till din dator på ett enkelt sätt. Välj ”Send to Mac” och klicka på ”Skriv ut”, så dyker bilderna upp på datorn och kan namnges och sparas där du vill ha dem.