Garageband och iMovie – visar var skåpet ska stå 
Samtidigt som Steve Jobs presenterade iPad 2 visade han även upp två nya appar – Garageband och iMovie som Apple tagit fram. När första generationens iPad släpptes fokuserade Apple på iWork-sviten med iPadversioner av Macprogrammen Pages (som denna recension är skriven i), Keynote och Numbers – något som visade att iPad var mer än en stor nöjesplatta, det gick att jobba på den också. Nu satsar Apple på kreativiteten med Garageband och iMovie, två riktigt kompetenta program som visar var skåpet ska stå och som är ett måste i din iPad 2 om du gillar att skapa musik och redigera filmer.

Garageband för iPad är ruskigt bra och även om det är nedbantat på funktioner jämfört med Garageband för Mac så är det ett riktigt kompetent program. För dig som inte vet vad Garageband är så är det ett program där du kan skapa din egen musik, mixa och lägga ihop olika instrument med din egen sång. iPadversionen är lättanvänd och har ett snyggt intuitivt gränssnitt. När vi visar Garageband för våra vänner och kollegor möts vi av stora leenden och snart ljuder musiken.

Programmet lockar verkligen till att experimentera, och det är löjligt enkelt att åstadkomma egna välljudande (nåja, välljudande är en sanning med modifikation) musikspår med hjälp av de färdiga looparna som de olika instrumenten bjuder på om du inte vill spela helt på egen hand. Pianot är anslagskänsligt och du kan alltså variera spelandet som på ett riktigt piano med svaga toner för att sedan öka i intensitet. Likaså känner trummorna av var på trumman du slår och ljudet förändras därefter. Riktigt läckert!

iMovie är inget mindre än ett videoredigeringsprogram som även finns till Macar. iMovie för iPad använder de inbyggda kamerorna om du vill filma och klippa ihop dina egna mästerverk, men det går givetvis ypperligt att importera filmklipp du kan använda via iTunes. Apple har tänkt sig ett arbetsflöde där du filmar med iPhone 4 och redigerar filmerna på din iPad 2. Det är tyvärr inte helt smidigt att få filmklippen från din iPhone till iPaden eftersom du måste gå via iTunes, men vi hoppas att Apple gör denna process enklare i framtiden.