Snabbare grafik och dubbelkärnig processor
Den största nyheten i iPad 2 är kanske det som hänt på insidan - snabbare processor och kraftfullare grafik. Förra generationens iPad var först med Apples nya A4-processor som nu finns i iPhone 4, iPod Touch och Apple TV 2, och nu har Apple vässat iPad 2 rejält med den nya generationens A5 Dual Core-processor som precis som namnet avslöjar är dubbelkärnig.

Apples nya A5 soc (system on a chip) består förutom av själva processorn (som bygger på ARM A9 nerklockad till 900 MHz för att få ut mer batteritid) även av en grafikprocessor (PowerVR SGX 543 MP2), som är 9 gånger snabbare än den som finns i första generationens iPad, och 512 MB DDR arbetsminne, vilket är dubbelt så mycket som i första generationens iPad.

Lät det där mest som tekniskt mumbo jumbo? På ren och enkel svenska: iPad 2 är mycket snabbare och kraftfullare än sin föregångare. Den är ruskigt snabb. Och det ger nya möjligheter till ännu snyggare spel på iPad 2, och till att utföra mer komplicerade arbetsuppgifter - något vi redan sett att utvecklarna börjat sätta tänderna i.

Batteritiden imponerar
Apple har lyckats förbättra batteritiden trots att iPad 2 blivit tunnare och snabbare, 10 timmar oavbrutet användande med påslaget wifi säger Apple - och det verkar stämma. Under våra första tester med iPad 2 kan vi konstatera att även med mycket användande så håller sig batteritiden imponerande länge.

Vi använde vår iPad 2 (med ungefär 60 procent ljusstyrka på skärmen) uppkopplade till vårt wifi-nätverk och med ett simkort från operatören 3 aktivt i iPaden för de tillfällen vi inte hade wifi-täckning. Våra Gmail- och Mobileme-konton var inställda på Push och att hämta mejl varje timme i bakgrunden. Vi kollade på film vi synkat över via iTunes, mejlade, använde Dropbox, surfade med Safari, twittrade och kollade Facebook, såg lite Youtubeklipp i fullskärm, lyssnade på Spotify och testade FaceTime. Skärmen var inställd på att aldrig låsas och släckas och var därför tänd hela tiden. Ett ganska intensivt användande med andra ord, och batteriet imponerade med att leverera dryga elva timmar innan det blev mörkt på skärmen!

Om man inte är uppkopplad till 3g-nätet eller surfar över wifi hela tiden lär batteritiden bli desto längre, och bör utan några större problem räcka några dagar utan att laddas - och hur normalt är det egentligen att se på film 10 timmar i sträck på en liten skärm? Men som sagt - detta beror helt på hur du använder din iPad. Har du dålig 3g täckning drar t.ex. en 3g-modellen mer batteri, använder du wifi för att surfa och lyssna på till exempel Spotify går det givetvis åt mer batteri.

Apples egna siffror på 10 timmars videouppspelning verkar alltså stämma, och det är imponerande. Som jämförelse kan vi ta den största utmanaren Galaxy Tab - Samsung själva uppskattar att den som mest får ut 7 timmars videouppspelning.

Ipad 2 högtalare
Närbild på den nya högtalarplaceringen med ett galler framför. Bredvid ser vi Apples vanliga 30-pins iPodkontakt.