Kameror
En annan nyhet i iPad 2 är att det numera finns två kameror. En huvudkamera på baksidan och en kamera avsedd för facetime eller självporträtt med Photo Booth som nu också hittat in i iPad. Så långt låter allt riktigt bra, men när vi kollar vad kamerorna går för kan vi inte annat än att bli lite ledsna.

Huvudkameran finns på baksidan i det övre vänstra hörnet. iPad 2 har ingen blixt, så du är utlämnad till omgivningens ljuskällor när du ska plåta. Och det bör vara riktigt ljust för att det skall vara någon idé alls egentligen. Kameran klarar av att filma i 720p med 30 fps - helt ok siffror för filmning, men stillbilderna blir i ynka 0,69 megapixlars upplösning (960 x 720 pixlar, precis samma som den inbyggda kameran i iPod Touch) och även om du kan trycka på skärmen för att bestämma fokuspunkten känns det som det egentligen inte spelar så stor roll. Bilderna blir helt enkelt inte bra, det blir antagligen ett bättre resultat om du ritar av det du vill föreviga.

Ipad 2 kamera
iPad 2 har visserligen två kameror, men de lämnar mycket att önska. Resultatet påminner mest om vad en budgettelefon för 4 år sedan kunde leverera.

Frontkameran spelar in film och tar stillbilder i vga-upplösning, det vill säga 640 x 480 pixlar (0,3 megapixel), men det kan vi leva med eftersom kameran i första hand är avsedd för videosamtal med facetime som nu finns i iPhone 4, iPad 2 och nyare Macar. De stillbilder du tar med iPaden ser heller inte särskilt snygga ut på den stora skärmen, just för att de visas på den stora skärmen som har högre upplösning än frontkameran har.

Nu låter det kanske som att kamerorna på iPad 2 är helt meningslösa? Nej, definitivt inte - vi kan ändå se nyttan i att ha kamerorna där. Du kan till exempel snabbt ta en bild på din nya affärskontakt på mötet och spara i adressboken, ta bilder till ditt offertunderlag när du gör kundbesök och så har du givetvis facetime som onekligen blir lite roligare på iPad 2:s stora skärm. Det är inte så troligt att du springer runt med din iPad 2 som en ovanligt stor och otymplig stillbilds- eller videokamera för att föreviga de där speciella tillfällena i ditt liv. Ska vi sammanfatta kamerorna så kan vi säga att de åtminstone finns där.