Är det värt att uppgradera från gamla iPad?
iPad 2 är fantastisk på många sätt, men är i jämförelse med första generationens iPad inte en revolution, snarare en evolution med förfining och tillputsning. Har du redan en iPad av den första generationen och är nöjd med den finns inte så stor anledning att köpa en ny bara för att byta upp sig. Första generationens iPad är fortfarande en riktigt bra surfplatta som få konkurrerande Android-plattor har en chans mot.

Har du dessutom köpt upp dig på iPadtillbehör som skal, dockor eller kanske Apples tangentbordsdocka till iPad så kan du inte använda dem med nya iPad 2 eftersom designen har förändrats.

Tycker du däremot att du vill spela de senaste spelen med gyrofunktioner – ja då kan det vara idé att uppgradera, för det lär komma många mycket mer avancerade spel framöver. Likaså bör du uppgradera om du vill ringa videosamtal med FaceTime till andra iPad 2, iPhone 4 eller Macägare.

Tänker du använda din iPad kopplad till en projektor för att visa bildspel och annat? Ja då kan det vara värt att fundera på att uppgradera – du får speglingsfunktionen i iPad 2 (samma bild på iPaden och projektorn), men glöm inte att köpa till adaptern!

Ska jag slå till på en iPad eller Macbook Air 11-tum?
Det är en svår fråga, som många nog ställer sig – för väger det inte mellan iPad och en Android-platta så är det antagligen mellan just iPad och en Macbook Air det står.

Svaret är att det helt beror på dina behov. Rent storleksmässigt är det ingen större skillnad att bära med sig en iPad 2 eller en Macbook Air 11-tum som är den minsta bärbara datorn Apple har (och en av de tunnaste bärbara datorerna över huvud taget).

Man kan mycket väl jobba med en iPad 2 – hela det här testet är till exempel skrivet på iPaden i Pages och med ett trådlöst Apple-tangentbord anslutet via bluetooth. Det går alldeles ypperligt att skriva med det virtuella tangentbordet, men när man skriver längre texter är det skönare med ett riktigt tangentbord.

Ipad 2 vs "gamla" Ipad Storleksmässigt är det ingen större skillnad på att bära omkring på en iPad 2 eller en Macbook Air med 11-tumsskärm i väskan.

En iPad 2 kan inte läsa flashfiler, och du kan inte heller köra fullversioner av program på den – även om en Macbook Air inte är ett underverk i snabbhet så går det att arbeta i till exempel Photoshop och Indesign på den. Du kan använda Officepaketet du kanske är van vid från jobbet. Har du å andra sidan inte sådana krav utan mest mejlar, surfar och skriver – ja då kan iPad 2 faktiskt vara ett starkt alternativ.

Du bör även ha i åtanke att du inte kan installera en e-legitimation på en iPad – och att vissa e-tjänster hos till exempel banker och Skatteverket, för att nämna några viktiga aktörer, därför inte kommer att fungera på en iPad. Du kan inte heller ha flera användarkonton om ni är flera i hushållet – alla delar på samma mejl, appar, och inställningar på gott och ont.

Det är givetvis även en skillnad i pris - iPad 2 kostar från 4 395 kronor upp till 7 195 kronor för den största modellen med 3g. En Macbook Air 11-tum kostar från 9 495 kronor upp till 13 485 kr beroende på tillvalen.

Det handlar nog ytterst mest om hur och när du tänker använda din surfplatta eller dator, och handen på hjärtat så känns iPaden fortfarande mest som ett komplement till en dator där hemma. Men den blir allt mer kompetent för varje version av iOS som kommer – och kommande modeller av iPad kommer säkerligen bjuda på mer prestanda som gör att avståndet mellan surfplattan och datorn minskar allt mer.

Oavsett vad du bestämmer dig för kommer du bli nöjd. Och köper du en iPad 2 kommer du vara glad – det är ett bra köp om du har behovet. Har du inte behovet kommer du antagligen att skapa det. iPad 2 lockar fram ett leende på de flestas läppar när de får testa den.

Fakta: iPad 2

Specifikationer: Dual Core Apple A5-processor, 16-64 GB lagringsutrymme beroende på modell, wifi (802.11a/b/g/n), 3g med microsim (vissa modeler). 9,7” led-bakbelyst multipekskärm med 1024 x 768 pixlars upplösning och ips-teknik. 2 kameror (720p-videoinspelning med 30 bilder per sekund och vga-videoinspelning med 30 bilder per sekund). 10 timmars batteritid vid konstant videotittande, musikspelande eller surfande över wifi. Accelerometer och 3-axlat gyroskop, sensor för omgivningsljus, digital kompass och gps (endast 3g-modellerna). Svart eller vit.
Pris: från 4 395 kronor upp till 7 195 kronor.

  • Avsevärd prestandaförbättring jämfört med förra generationens iPad, ruskigt snabb grafik, processorkraften och minnet räcker till.
  • Mycket bra batteri.
  • Det treaxlade gyroskopet skapar oanade möjligheter för nya spel och appar som flyttar gränserna för vad vi förväntar oss i en mobil enhet.

  • Kamerorna finns visserligen där, men vi vill inte kalla dem för kameror – urusla bilder.
  • Fortfarande inget stöd för Flash i iOS – kommer antagligen inte att komma heller.
  • Skärmen känns inte lika skarp som iPhone 4 med sin Retina Display. Högre upplösning hade varit välkommet.

Betyg: