En av nyheterna i iOS 4.3 som det hittills varit tyst om är att det numera krävs att man skriver in sitt lösenord på nytt när man använder sig av funktionen ”köp inuti program”.

Bakgrunden är naturligtvis uppståndelsen som blivit efter att vissa föräldrar laddat ner ”gratisspel” som Smurfs’ Village bara för att sedan upptäcka att barnen shoppat loss på smurfbär för flera hundra- eller tusenlappar.


En vagn med smurfbär kostar 749 kronor i spelet Smurfs' Village.

Visserligen har det sedan länge gått att avaktivera funktionen i iPrylarnas inställningar, alternativt logga ut eller vänta femton minuter efter att man laddat ner en app innan man ger den till sitt barn, men att Apple nu gör det svårare att köpa innehåll av misstag lär vara välkommet hos alla utom hos de mindre seriösa utvecklarna.

I USA har ett antal upprörda föräldrar tagit kontakt med såväl sina advokater som kongressledamöter i frågan, så Apple kan nog inte riktigt pusta ut än.