Redan i förra numret av MacWorld skrev vi en artikel om thunderbolt (då fortfarande kallad light peak). Tyvärr gick tidningen till tryck två dagar innan Apple lanserade de nya Macbook Pro-modellerna, detta resulterade i att vi då inte var säkra på om tekniken ens skulle komma till Apples datorer.

Nu står det emellertid klart att Apple satsar på thunderbolt och tekniken kommer med största sannolikhet även att finnas i kommande modeller av iMac och Mac Pro. Intressant är att de senaste Macbook Pro-modellerna även levererades med usb 2.0, och inte den nyare usb 3.0-standarden. Varför Apple valt att gå den vägen är osäkert, och vi kan endast spekulera i skälen till det.

Vad är thunderbolt?

Thunderbolt är en ny teknik för att ansluta tillbehör till en dator som konkurrerar med usb. Tekniken har utvecklats under flera år av Intel och gick tidigare under kodnamnet light peak.

Det intressanta med thunderbolt är att tekniken har stöd för både optiska och elektriska ledare. Den version som följer med Apples nya Macbook Pro-modeller använder dock den elektriska lösningen med kopparledare.

Fördelen med den elektriska lösningen är att portarna även kan bära ström för att exempelvis driva eller ladda enheter som ansluts. Den optiska lösningen är endast en informationsbärare och kan inte användas för att driva exempelvis ett usb-minne eller en extern hårddisk.

Enligt Intel är den optiska lösningen endast användbar om kablarna som ansluts behöver vara längre än tre meter. Något som de flesta datoranvändare inte behöver.

Hur snabbt är thunderbolt?

En av de stora fördelarna med thunderbolt är den extremt höga överföringshastigheten. Thunderbolt har stöd för överföringshastigheter på upp till 10 gigabit per sekund, simultant i båda riktningarna. Det är åtminstone den teoretiska hastigheten, i verkligheten uppskattas den reella hastigheten vara cirka åtta gigabit per sekund under goda förhållanden.

Den nya usb 3.0-standarden stödjer som högst cirka hälften av thunderbolts hastighet med 4,8 gigabit per sekund. Som jämförelse klarade usb 2.0 av en överföringshastighet på 480 megabit per sekund, och usb 1.1 endast 12 megabit per sekund.

Eftersom thunderbolt har två stycken signaler klarar tekniken av överföringar i båda riktningarna samtidigt. Det gör att thunderbolt är långt snabbare än usb 3.0, firewire 800 och även esata som används på många pc-datorer.

Vad är fördelarna med thunderbolt?

En av de största fördelarna är onekligen den höga överföringshastigheten. En annan fördel är att thunderbolt stödjer data, video, ljud och ström. Det betyder att du kan använda endast en kabel för att ansluta en mängd olika typer av enheter. Får tekniken fotfäste är det mycket möjligt att thunderbolt kommer att ersätta dagens portar för usb, video och ljud. Det kräver dock att tekniken blir lika accepterad och utbredd som exempelvis usb. Än så länge är det endast Apple som anammat tekniken.

Är thunderbolt ungefär samma som Apples gamla display connector?

Inte direkt, även om tekniken har vissa likheter med Apple Display Conector (ADC). Även om thunderbolt kan användas för att transportera data, video, ljud och ström så klarar det inte av att driva energikrävande tillbehör som exempelvis stora externa bildskärmar. Adc klarade av att driva skärmar som krävde upp till 100 watt i energiförbrukning. Nackdelen med adc är att det krävde ett speciellt, och dyrt, grafikkort för att fungera. thunderbolt använder istället standarden för mini displayport.

Hur ser kontakterna ut för thunderbolt?

Thunderbolt använder en port som passar till mini displayport, vilket finns på alla nyare Macar. På de senaste Macbook Pro-modellerna som släpptes i januari så finns det endast en thunderbolt-port och Mini Displayport-anslutningen har tagits bort.Hur ansluter jag min externa bild
skärm om det inte finns en mini displayport?

Eftersom thunderbolt hanterar både data och video så kan du ansluta din externa bildskärm via en adapter till thunderport-anslutningen. Det kräver att bildskärmen är kompatibel med mini displayport.

Hur skiljer sig thunderbolt från displayport när det kommer till video och ljud?

Varje thunderbolt-port har anslutningar för både displayport och pci express. Det betyder att thunderbolt kan hantera upplösningar på full hd i 1080p samt åtta stycken ljudkanaler, precis som displayport.

Upplösningen som kan skickas över thunderbolt är begränsad av datorns grafikkort. På de nya Macbook Pro-modellerna går det exempelvis att ansluta en extern bildskärm med en upplösning på 2 560 x 1 600 pixlar.

På en stationär Mac så skulle det gå att ansluta två stycken externa bildskärmar på en thunderbolt-port. Det går att ansluta flera olika kontakttyper såsom displayport, hdmi, dvi eller vga med hjälp av en adapter.

Är thunderbolt bakåtkompatibelt med usb och firewire?

Tillverkare av tredjepartstillbehör kommer att sälja adaptrar som låter dig ansluta usb och firewire-enheter till en thunderbolt-port. Thunderbolt kommer dock inte att göra dessa enheter snabbare utan de kommer att bli begränsade av sin respektive standard. En firewire-enhet kommer exempelvis inte att bli snabbare än 800 megabit per sekund.

Fungerar det med andra typer av anslutningar?

Eftersom thunderbolt klarar av alla typer av information så kommer vi säkerligen att få se adaptrar för exempelvis ljudkort och nätverkskort. Kanske kommer det även att finnas adaptrar som gör att det går att använda thunderbolt som extern strömkälla för externa hårddiskar.

Hur många enheter kan jag ansluta på en thunderbolt-port?

Du kan ansluta upp till sex enheter på varje thunderbolt-port. Det här kräver att varje enhet som ansluts till datorn har två portar så du kan seriekoppla enheterna.

Påverkar många enheter prestandan på thunderbolt?

Till skillnad från exempelvis usb 2.0 så påverkas inte prestanda ju flera enheter du ansluter till thunderbolt. Thunderbolt är utformat så att det kan hantera en mängd olika enheter med olika överföringshastigheter utan att de påverkar varandra. Den enda begränsningen är den totala överföringshastigheten, som teoretiskt sett är tio gigabit per sekund.

Går det att starta från en extern hårddisk via thunderbolt?

Vi misstänker att det fungerar, men har inte kunnat bekräfta det ännu. Så snart vi får möjlighet kommer vi även att testa om det går att starta din Mac från ett usb-minne eller extern hårddisk via thunderbolt.

Har thunderbolt stöd för målenhet och migrationsassistenten?

På de nya Macbook Pro-modellerna går det att använda målenhet mellan två Macar via thunderbolt. Därmot har den nuvarande versionen av migrationsassistenten inte stöd för thunderbolt.

Kommer alla Macar att få thunderbolt?

Apple kommenterar aldrig framtida produkter, men med tanke på att samtliga av de senaste Macbook Pro-modellerna fick en thunderbolt-port så är det mycket troligt att framtida Macar kommer att utrustas med minst en thunderbolt-port.

Kommer thunderbolt att ersätta usb och firewire?

Det är möjligt, men det skulle i så fall ske under en väldigt lång tidsperiod. Speciellt usb är så utbrett att det skulle ta många år att ersätta tekniken. Det är mest sannolikt att thunderbolt kommer att samexistera med usb och firewire under en lång tid framöver.

Kommer iOS-enheter att få stöd för thunderbolt?

Vi trodde faktiskt att iPad 2 skulle få stöd för thunderbolt, men så blev inte fallet. Anledningen är att iOS-enheter inte använder pci express-arkitekturen. Thunderbolt bygger på pci express, vilket gör det svårt att ändra på kontakterna. Det är möjligt att Apple kommer att släppa adaptrar för dockningsstationerna till iPhone och iPad som kan anslutas till en thunderbolt-port.

Finns det några tillbehör som använder thunderbolt än?

Thunderbolt har precis släppts och några tillbehörstillverkare har uppgett att de kommer att satsa på tekniken. I skrivande stund finns det ännu inga tillbehör som använder thunderbolt på marknaden.