Att kalla ipad för ”läsplatta” är ungefär lika rättvist som att kalla elden för ”snötinare”. Men ändå: Läsplattorna blir allt populärare, och allt fler överger sin skepsis och omfamnar möjligheten att ha ett par tusen romaner i fickan. Tills nyligen var iPad något bakbunden som läsplatta i Sverige, och de som ville ladda hem Apples bokläsarprogram iBooks var tvungna att strula med amerikanska presentkort på iTunes. Nu finns dock iBooks fritt att ladda hem även på svenska App Store, och när du väl installerat appen hittar du även ett antal böcker att ladda hem från den inbyggda affären iBookstore.

Är de på svenska då? Både ja och nej. Det märks att Apple ännu inte dragit igång den svenska satsningen ordentligt; alla nya användare får till exempel ladda hem ett exemplar av AA Milnes Nalle Puh – dock på engelska. Övriga böcker är gratisversioner, många tagna direkt från Gutenbergprojektet. Några är på svenska, bland annat Strindbergs ”Inferno” och Carl Johan Love Almqvists ”Det går an”, men de utgör undantag.

Ett problem som uppstått i samband med explosionen av läsplattor gäller filformaten. För tro inte att det finns en enda standard – det vore väl alldeles för enkelt, eller hur? Så vad gäller? Hur definieras en e-bok överhuvudtaget? Det enkla svaret är att det är en bok som läses på skärmen, till skillnad från en ljudbok som lyssnas på (eller en kursbok i företagsekonomi som helst inte läses alls). En e-bok kan vara en word-fil, eller ett rent textdokument. Dessa format är dock inte så raffinerade, och eftersom de som ger ut böcker tycker om att ha lite kontroll över försäljningen har det uppstått en massa speciella filformat. Ett urval av dem går vi igenom på nästa sida.

Det du behöver känna till är att din iPad/iPhone kan läsa de flesta format via olika appar, men om du vill samla böckerna i iTunes och synka med iBooks är det ePub och PDF du ska hålla utkik efter. ePub-formatet är det som används i iBookstore, men det är ett väldigt spritt format som ofta finns som alternativ på de sajter som erbjuder böcker. Både gratis och sådana som kostar. Var du skaffar dina e-böcker kikar vi på på sidan 53.

De vanligaste filformaten

Amazon Kindle
Filändelse: .azw
Funkar på Mac? Ja. 
Appar finns för iPad/iPhone och program för OS X.
Amazon.com skapade detta stängda format speciellt för sin läsplatta Kindle. Azw-formatet har en egen drm-lösning, men stöds av flera andra tillverkares läsplattor också.

Tomeraider
Filändelse: .tr2, .tr3
Funkar på Mac? Nej.
TomeRaider är framförallt ett format för gamla Palm- och Symbian-smartphones, som också finns för Windows Mobile/Pocket PC och numera även Android. TomeRaider-webbplatsen säger sig ha över 4 000 böcker i biblioteket, och det finns också tr3-utgåvor av Wikipedia och IMDB, om man nu skulle vilja ha dem i sin Windowsmobil. Undvik.

Flipbooks
Filändelse: ingen, strömmas från server
Funkar på Mac? Nej
Flip Books lanserades 2004 och ansågs vara ett spännande grepp, eftersom konceptet bygger på att man inte laddar hem en fil till datorn/läsplattan, utan att boken renderas sida för sida på servern och strömmas till användaren. Idén kopierades strax av olika flashbaserade lösningar, och formatet har sedan dess fört en tynande tillvaro. Används nästan bara i Asien.

Plucker
Filändelse: .pdb
Funkar på Mac? Ja.
Plucker är ett litet, obskyrt projekt som bygger på öppen källkod. Det finns en levande Plucker-kultur på webben, och en del böcker i formatet. Själva formatet är intressant då det bygger på komprimerad html, vilket gör det lätt att få fram plucker­filer från webbsidor och rss-flöden. På projektets sajt, plkr.org, kan man ladda hem en Macversion av läsarprogrammet. Vill du läsa böckerna på en iPad går du till App Store och laddar ner appen BookShelf LT.

Portable Document Format
Filändelse: .pdf
Funkar på Mac? Ja, och iBooks.
Pdf-formatet är ett av de bästa om man ska dela textfiler över olika plattformar, och nu stöds det även av iBooks. Du behöver hålla reda på om filen är en vattenmärkt pdf eller en kopieringsskyddad pdf. Den vattenmärkta är inte skyddad mot kopiering, men innehåller ett unikt id-nummer som går att spåra till dig. De vattenmärkta filerna fungerar i iBooks, de kopieringsskyddade måste du öppna i läsaren Adobe Digital Editions, som finns för OS X.

eReader
Filändelse: .pml och .pdb
Funkar på Mac? Ja. 
eReader är egentligen namnet på ett program som används för att läsa gamla Palm Digital Media-böcker. Läsaren eReader finns för såväl OS X som iPhone/iPad, och på webbplatsen ereader.com publiceras det fortfarande nya böcker (på engelska). Formatet lär leva ett tag till, eftersom den megastora amerikanska bokhandlaren Barnes & Noble satsar sitt krut där. Naturligtvis är det också det format de valt för sin Android-baserade läsplatta Nook.

Mobipocket
Filändelse: .prc, .mobi
Funkar på Mac? Ja (med programvara)
Mobipocket har inga fördelar alls. Men det är ett vanligt format, speciellt på Windows-sidan, och det finns många böcker på svenska. Exempelvis säljer nätbokhandeln Adlibris böcker i .mobi-formatet – men de säljer även samma böcker i ePub-utgåvor, så välj dem. Om du kommer över Mobipocket-böcker, går det att konvertera dem till ePub med exempelvis Calibre (calibre-ebook.com). Räkna med att det kan bli en del strul med radbrytningar ibland.

Newton eBook
Filändelse: .pkg
Funkar på Mac? Ja, men inte på iPad. 
Newton var Apples försök att göra en handdator åratal innan smartphones blev som de är idag. Newton var banbrytande, men före sin tid och lades till slut ned. Att säga att dess e-boksformat lever kvar är en överdrift, biblioteket på newtonslibrary.org innehåller bara 243 titlar. En rolig detalj är dock att flera böcker kan bakas ihop till en fil, exempelvis alla delar i en trilogi.

ePub
Filändelse: .epub
Funkar på Mac? Ja, och iBooks. 
Det mest populära e-boksformatet, sett till hur många olika produkter som har stöd för det. Apple har valt ePub som filformat för iBooks-appen, och utbudet av böcker (även svenska) är enormt. ePub finns i en skyddad och en vattenmärkt variant. Det är den vattenmärkta du vill använda – som tur är använder nätsäljare som Adlibris den. Naturligtvis fungerar också helt upplåsta böcker, till exempel dem du hittar på Projekt Gutenbergs webbplats.

Sida 1 / 5

Innehållsförteckning