Direkt efter gårdagens event fick journalisterna på plats möjlighet att klämma och känna på den nya surfplattan från Apple. Våra kollegor i USA lade snabbt vantarna på ett testexemplar.

Det första intrycket är att den är mycket tunnare. Detta gör inte bara att den tar mindre plats i väskan, utan påverkar också hur man håller iPad 2. Den tidigare modellen var väldigt robust, men tjockleken och faktumet att ryggen var kurvad gjorde den lite svår att hålla i utan ett skal.

iPad 2 är betydligt bekvämare att hålla i en hand. Den lägre vikten hjälper till, men det är främst tjockleken och att baksidan är rakare som gör störst skillnad.

Materialen som använts är mycket lika mellan iPad och iPad 2. De har glas på framsidan och aluminium på baksidan och iPad 2 ger ett stabilt intryck. Den största skillnaden är att tittar man på iPad 2 framifrån så ser man inte aluminiumkanten, som var framträdande på den äldre modellen. Knappar och kontakter sitter på ungefär samma plats som tidigare.

Ännu en skillnad mellan modellerna är så klart de båda kamerorna, en på framsidan och en på baksidan. De kan ta bilder, fånga video och användas för videokonferens via Facetime. Men tyvärr är de av lägre kvalitet än den kamera med 5 megapixel som sitter i iPhone 4. De kan snarare jämföras med de enklare kameror som används i senaste modellen av iPod Touch.

Testbilderna som vi fångade på plats var klart grynigare och visade taggigare kanter jämfört med bilder från iPhone 4. Även Facetime mellan två enheter i samma rum gav en suddigare bild, men det kan ha berott på ett överutnyttjat wifi-nät i rummet.

Mikrofonen har också flyttats, och sitter nu på baksidan. På 3g-modellen sitter den precis intill plastskyddet över antennen. Högtalaren sitter också på baksidan, bakom ett galler.

Det fanns både vita och svarta iPad 2 på pressvisningen. Det är i sig inget bevis för att den vita faktiskt släpps, vi har fått se den vita iPhone 4 också. Men Steve Jobs hävdar att båda modellerna ska finnas från förta dagen. Förutom färgen finns det ju också två modeller, med eller utan 3g och i USA blir det två olika 3g-modeller för olika mobiloperatörer. Skillnaden mellan dessa rent utseendemässigt är en svart plastkant över antennen på 3g-modellen.

Även om skal kan verka banalt så är Apples nya så kallade smart covers väldigt intressanta. Dessutom har iOS 4.3 särskilt inbyggt stöd för dessa skal.

Själva skalet är en rektangel precis lika stor som skärmen, med fyra veck. Sidan som ligger mot skärmen är täckt av en mjuk mikrofiber, utsidan är antingen i läder eller materialet polyuretan. Båda materialen kommer i fem färger. Ena sidan har sedan magneter som fäster i magneter som sitter på ena sidan av iPadens skärm. Man behöver bara dra magneterna i närheten av varandra för att de ska fästa. Även den andra sidan av skyddet har en magnet, som fäster på andra sidan skärmen och gör att det sitter kvar.

Men det tar inte slut där, iPad 2 känner nämligen av att skyddet satts på skärmen och går automatiskt in i viloläge. Dessutom vaknar den av sig själv igen när du tar av ditt smart cover.

Precis som Apples tidigare skal kan man vika det till en trekant som då fungerar som ett stöd för din iPad 2. Antingen kan den stå nästan upprätt för till exempel filmvisning, eller med en mindre vinkel när du vill skriva. Det nya skalet är dessutom mycket stabilare än de till gamla iPad.

En av de största förbättringarna av iPad 2 är ju den snabbare processorn. Det är i stort sett omöjligt att testa ordentligt i denna miljö men iPad 2 kändes verkligen snabb. Både Garageband och iMovie, två appar som förmodligen stressar processorn ordentligt, fungerade utan att kännas långsamma.

Steve Jobs talade om hur mycket snabbare grafik iPad 2 ska ha, och det syntes tydligt när man drar upp nya Photo Booth. Där möts man av nio förhandsvisningar med realtidseffekter, som röntgensyn, snurr och spegel. En snabbtitt på Epics spel Infinity Blade och Gamelots N.O.V.A. 2 visade också upp imponerande resultat.

Detta är intrycken efter en snabbtitt i ett rum fyllt med andra journalister. Vi återkommer med en djupare genomgång när vi får tillgång till de första exemplaren.

Jason Snell och Dan Moren, MacWorld USA