Apple släppte i förra veckan en första testversion av företagets kommande operativsystem, OS X 10.7 Lion. Vi har fått uppgifter om allt nytt från källor med tillgång till betan.

mac os x 10.7 lion

Det är viktigt att påpeka att det här är en testversion av Lion och det betyder att en del av de funktioner som visas här kan komma att slopas i den färdiga produkten. Det kan även tillkomma nya funktioner som inte är med i den nuvarande testversionen.

Det är i dagsläget ingen idé att göra tester eller jämförelser vad gäller prestanda då det är missvisande på testversioner. Testversioner är oftast inte optimerade för prestanda och det är därför inte intressant att testa i det här skedet.

Även denna testversion av OS X Lion är dock mycket stabil och har endast ett fåtal buggar som var relaterade till nya funktioner.

Nyheterna i Finder

Användargränssnittet i Lion är det största ansiktslyftet sedan Leopard släpptes för snart fyra år sedan. Med det sagt så är skillnaderna dock inte speciellt stora utan snarare förbättringar av det existerande gränssnittet.

Det är först när man börjar dyka ned på djupet i olika funktioner som de stora skillnaderna börjar märkas. Rent utseendemässigt har Finder och gränssnittet i stort fått ett mycket modernare utseende jämfört med föregångaren Snow Leopard.

Generellt märker vi att Apple har tagit en hel del idéer och lösningar från iOS och implementerat dem på ett smart sätt i Lion. Den nya programpanelen Touchpad ser exempelvis nästan identisk ut med hemskärmen på en iPad.

Menyer och knappar har blivit ännu mer subtila än tidigare. Panelen till vänster i Finder där du hittar alla dina mappar har fått en grå bakgrund med grå knappar som i sin helhet skapar ett renare och snyggare intryck än Snow Leopard.

Äntligen går det nu att justera fönster i Lion genom att dra i alla hörn och kanter. Tidigare har det endast gått att justera ett fönsters storlek genom att dra i det nedre högra hörnet. Lion har även stöd för att köra program i fullskärmsläge, det kräver dock att programmen anpassas för Lion för att det ska fungera då det är en funktion inbyggd i operativsystemet.

En av de stora nyheterna är Mission Control som egentligen endast är en förbättring av Exposé. Till skillnad från tidigare så visas nu även alla skrivbordsytor i Spaces samt Dashboard när du aktiverar Mission Control. Det är ingen stor nyhet, men dock en välkommen sådan.

En desto mer kul och praktisk nyhet är stödet för Quickview i Spotlight. När du söker efter ett dokument eller en fil i Spotlight så kan du navigera som vanligt med piltangenterna i söklistan, men klickar du på vänsterpilen när en fil är markerad så visas innehållet direkt i ett fönster till vänster. Helt klart en förbättring av Spotlight som är mycket användbar. All typer av dokument och filer som stöds av Quickview kan granskas i Spotlight.

Den nya filöverföringstjänsten Airdrop fungerar dessvärre inte på Macar som är byggda innan 2009. Enligt information från Apples forum använder Airdrop en teknik som behöver nyare versioner av Airport, och de skeppades först från och med 2009.

En ganska stor förändring är att Dashboard inte längre visas som en skärm ovanpå bildskärmen likt tidigare. Istället finns den till vänster om huvudskärmen, precis som sökfunktionen finns till vänster om hemskärmen på iPad och iPhone.

Vi ska inte dra några förhastade slutsatser, men det här leder till misstankar om att Apple kan komma att införa ”widgets” i iOS på den plats där sökskärmen finns i dag.

Slutsats om Finder

Nyheterna och skillnaderna är inte speciellt många av denna testversion, men de finns där och Lion är onekligen snyggare än sina föregångare. De största förändringarna är antagligen likt Snow Leopard, under ytan av operativsystemet.

Håller Apple samma prisnivå på uppdateringen som när Snow Leopard släpptes så ser vi inget skäl till att inte uppgradera till Lion. Det är både snyggare och mer strömlinjeformat än någonsin, med en hel del efterlängtade förbättringar.

Här kan du se nyheterna i Finder som följer med OS X Lion. Se filmen på Youtube