I sommar är det dags för djurens konung att göra entré i Macen. Mac OS X 10.7 Lion är på väg, och vi kan redan höra den morra. Apple passade idag på att släppa inte bara nya Macbook Pro utan dessutom en förhandsversion av Lion till utvecklarna i Mac Developer Program. Sidan om Lion på Apples hemsida har också uppdaterats med fler detaljer.

Att Apple inte försöker hemlighålla nyheterna har sina förklaringar: För det första är det väldigt svårt när nu tusentals utvecklare får tillgång till många av dem.

För det andra är flera av nyheterna av ett slag som kräver att utvecklarna får tillgång till dem i förväg. Detta gäller både funktioner som vi kände till sedan tidigare, som autospar och autoresume (program startar upp precis i samma skick de var i när du avslutade dem), och nya som nu avslöjats – till exempel ”Versions” som fungerar som Time Machine fast för olika versioner av dina dokument.

En annan nyhet är Mission Control – en sammanslagning av Exposé, Dashboard och Spaces som ska göra det ännu lättare att hitta precis det fönster du vill jobba i.

Launchpad heter ytterligare en, som fungerar som en Mac-version av iPad och iPhones hemskärm. Alla dina installerade program dyker upp i ett justerbart rutnät, där du även kan lägga mappar med program för att sortera mer, precis som i iOS.

Till sist har Apple även byggt en ny enkel teknik för att skicka filer i lokala nätverk. Airdrop kallas den, och kräver ingenting mer av användarna än att slå på den i Inställningar.