Macbook Pro

Apples nätbutik är i skrivande stund fortfarande inte uppe, men den svenska sajten har uppdaterats med information om de nya Macarna.

Den största nyheten är förmodligen thunderbolt, Apples version av tekniken light peak. Det är upp till 20 gånger snabbare än usb 2 och 12 gånger snabbare än firewire 800. Tekniken sitter inbyggd i skärmutgången, mini displayport, och upp till sex enheter kan seriekopplas.

13-tummaren som tidigare låg kvar med Core 2 Duo-processor får nu istället Core i5 eller i7-processor från den nya generationen som kallas Sandy Bridge, båda med två kärnor. Dessutom har nu 15- och 17-tumsmodellerna en fyrkärnig processor. Applikationer som drar nytta av alla kärnor kan därmed få omkring dubbel prestanda.

De två störrre modellerna utrustas med ett nytt Radeon-grafikkort från AMD, före detta ATI. Apple själva hävdar upp till tre gånger bättre prestanda med dessa grafikkretsar, men det får man nog ta med en nypa salt. 15-tummaren kan köpas antingen med ett Radeon HD 6490M med 256 megabyte grafikminne eller Radeon HD 6750M med 1 gigabyte grafikminne. 17-tummaren får bara den biffigare grafikkretsen.

13-tumsmodellen använder istället grafiken som är inbyggd i kretsuppsättningen, Intel HD Graphics 3000, som kan sno åt sig upp till 384 megabyte av datorns ram-minne. Det är dock inte nödvändigtvis ett plus då den inbyggda grafiken förmodligen är långsammare än den separata grafikkrets som användes tidigare. Vi återkommer med ett test för att se om de snabbare processorerna kompenserar för detta eller inte.

Den inbyggda webbkameran uppdateras samtidigt med tre gånger högre upplösning. Det gör det möjligt att videochatta i hd-upplösningen 720p, och den ska dessutom fungera bättre vid dålig belysning.

Alla tre modellerna ska klara sig upp till sju timmar på batteri samtidigt som man surfar på nätet med trådlös uppkoppling, enligt Apples tester.

Priserna blir från 10 995 kronor för 13-tummaren, 16 495 kronor för 15-tummaren och 22 995 kronor för den största modellen med 17-tumsskärm. Eftersom att nätbutiken fortfarande ligger nere vet vi just nu inte något om leveransdatum.