Nyhetstjänsten Bloomberg avslöjade redan i förra veckan att Apple planerar att släppa en version av iPhone som är både billigare och mindre än den traditionella modellen. Avsikten uppges vara att Apple vill möta konkurrensen från Android på marknaden för billigare telefoner.

I dagens upplaga av Wall Street Journal hävdar tidningen att uppgifterna stämmer. Enligt obekräftade uppgifter kommer en lågprismodell av iPhone att börja säljas parallellt med den nuvarande, dyrare, modellen av iPhone.

Den nya modellen av iPhone uppges ha kodnamnet N97 och kommer att säljas till halva priset jämfört med dagens modell. Storleken kommer enligt Wall Street Journals källor att bli nästan hälften av den nuvarande modellen.

Tack vare det låga priset kommer lågprisvarianten kunna säljas helt eller delvis subventionerat av mobiloperatörerna, skriver Wall Street Journal.

I samband med lanseringen av lågprisversionen av iPhone kommer Apple enligt Wall Street Journals källor att börja erbjuda molntjänsten MobileMe gratis. Tanken är att lågprismodellen av iPhone inte kommer att lagra mycket lokalt utan istället använda sig av molnet.

En person som sett en prototyp av den nya iPhonemodeller uppger till Wall Street Journal att den är betydligt lättare än fullversionen och bildskärmen går även ända ut till kanten.

iPhones marknadsandelar har trots framgångarna legat på ungefär samma nivå det senaste året, medan Androids marknadsandelar har växt explosionsartat. Enligt Wall Street Journal måste Apple nå större marknader för att kunna möta den växande konkurrensen.