Än en gång har Apple hamnat i blåsväder efter att ha nekat ett program inträde på App Store. Den här gången rör det sig om Sony Reader, en app som gör det möjligt att köpa och läsa böcker från Sonys alternativ till iBookstore.

Enligt uppgift ska Apple ha krävt att Sony säljer sina digitala böcker via funktionen ”Köp inuti program”, något som skulle ge Apple 30 procent av intäkterna på varje såld bok.

- Det här är raka motsatsen till vad vi vill släppa ut på marknaden. Vi har alltid velat föra ut innehållet till så många enheter som möjligt, säger Steve Haber från Sony till New York Times.


Sony Reader finns till Mac, Windows och Android. Men versionen för iOS stöter på hinder.

Frågan många nu ställer sig är om även Amazons Kindle-app är i farozonen. Via den går det ju också att köpa och läsa böcker utan att använda funktionen ”Köp inuti program”.

Uppdatering 2 februari:

Apples taleskvinna Trudy Muller säger till All Things Digital att man inte har ändrat reglerna. Det man vill är att kunderna ska ha möjlighet att välja huruvida man vill köpa böckerna utanför programmet elller med hjälp av funktionen ”Köp inuti program”.

Väljer kunderna det sistnämnda alternativet går 30 procent av intäkterna till Apple, så frågan är om Sony och Amazon kommer att acceptera upplägget.