Apple har redan tidigare försökt att stoppa användare från att hacka sina iPhones med en teknik som kallas jailbreaking. Jailbreaking går ur på att telefonens spärrar tas bort så att det går att installera program som inte är godkända av Apples App store.

Dessutom går det med hjälp av jailbreaking låsa upp operatörslåset på iPhone att det går att använda vilken mobiloperatör som helst.

Apple försökte förra året göra det till ett lagbrott att jailbreaka sin iPhone i USA. Amerikanska lagstiftare höll dock inte med Apple om att det rör sig om något lagbrott om en användare modifierar sin mobiltelefons programvara.

Enligt nyhetskanalen NBC, lämnade Apple i förra veckan in ett klagomål till den amerikanska upphovsrättsmyndigheten, US Copyright Office, där företaget hävdar att jailbreaking bryter mot de amerikanska upphovsrättslagarna.

– Teknikerna som används för jailbreaking är väl utbredda och använder sig av icke godkända metoder för att modifiera operativsystemet. Det resulterar i upphovsrättsbrott i de program som utsätts för jailbreaking, skriver Apple i ett klagomål till US Copyright Office, enligt NBC.

Det är ännu okänt hur den amerikanska upphovsrättsmyndigheten kommer att svara på Apples klagomål. Skulle det betyda att jailbreaking anses vara ett upphovsrättsbrott så kan det leda till att program som Pwnagetool blir olagliga.

Enligt NBC kommer den nya iPhone 4-modellen som börjar säljas av den amerikanska mobiloperatören Verizon nästa månad, inte gå att hacka med hjälp av samma teknik som används för jailbreaking i dag.