De senaste dagarna har det kommit en lång rad påståenden om andra generationens iPad och femte generationens iPhone.

Om vi börjar med iPad har det hittats bilder i version 1.1 av appen iBooks som tyder på att nästa modell har en skärm med pixeltätheten 2048x1536. Därmed skulle upplösningen fördubblas från 132 till 264 ppi (pixlar per tum).

Frågan är om Apple tänker kalla den nya skärmen för ”retina display” eller ej i sin marknadsföring. Som ni säkert minns från i somras valde man att kalla skärmen i iPhone 4 för ”retina display” eftersom den hade högre upplösning än vad den mänskliga näthinnan kan uppfatta, med andra ord mer än 300 ppi. Eftersom 264 ppi är lägre än så handlar det rent tekniskt inte om en ”retina display” i kommande iPad, även om det inte är långt ifrån.

I vilket fall som helst innebär 2048x1536 pixlar på en 9,7-tumsskärm knivskarp bild, något som i sin tur kräver mer processorkraft. Därför tros fruktföretaget ha tagit fram en ersättare till Apple A4 kallad Apple A5. Enligt Engadget ska denna vara baserad på en flerkärnig ARM Cortex A9 i stället för en enkelkärnig ARM Cortex A8 som fallet är nu.

Samma processor sägs även hamna i iPhone 5 och nästa modell av Apple TV. Därmed blir det exempelvis möjligt att spela upp video i 1080p på dessa enheter utan några som helst problem.
Ipad 2?

Vad gäller iPhone 5 har Macrumors dykt ner i koden för iOS 4.3 och hittat belägg för att Apple tänker satsa på grafikprocessorn PowerVR SGX543 från Imagination Technologies. Till skillnad från PowerVR SGX535 som används i dagsläget har PowerVR SGX543 stöd för flerkärniga konfigurationer, något som stärker teorin om en satsning på just ARM Cortex A9.

Avslutningsvis säger sig Engadget vara säker på att andra generationens iPad får inbyggd kortläsare. Placeringen blir där det tidigare har hävdats att en ny högtalare ska placeras, alltså på nedre kortsidan.