Guestreel tar den traditionella gästboken ett steg längre. Du som är gäst begränsas inte längre av papper och penna. Med hjälp av en Mac och tillhörande kamera kan du nu lämna en personlig videohälsning till värden. Låt kreativiteten flöda och säg det som du aldrig riktigt vågat. Möjligheterna är oändliga, framför allt blir det mycket roligare för värden att gå igenom alla inlägg. Det bästa är att det går fort att komma igång och att det mesta rullar på av sig själv, när du är klar kan du dessutom redigera och eventuellt även censurera inläggen och klippa ihop dem till en film som du kan dela med dig av.

Gästerna kan även skriva en texthälsning med Guestreel och välja att inte vara med på bild. Du behöver alltså inte ha den traditionella gästboken liggande bredvid utan den kan stå kvar i bokhyllan. Ställ fram datorn varje gång du har en tillställning. Guestreel är enkelt och går fort att komma igång med, ladda ner det här.

Ställ in en ny gästbok
När du öppnar programmet får du döpa gästboken samt välja var på datorn du vill spara den. Guestreeel använder sitt eget filformat men var beredd på att filerna växer i takt med antalet hälsningar. När du väl bestämt dig möts du av ett tomt arkiv som snart kommer fyllas med videoklipp. Programfönstret är väldigt simpelt och du hittar runt lätt men det första du vill bekanta dig med är inställningarna.

Ändra kvaliteten
Under Guestreel i menyraden hittar du inställningar. Det finns inte många val här men de som finns är betydelsefulla. Som sagt kan filstorleken på ditt Guestreel-dokument växa otroligt mycket om du planerar att ha många gäster. Här har du chansen att påverka det. Du kan ändra bild- och ljudkvalitet efter önskemål. Pröva dig fram för att se vad som passar din utrustning bäst och se till att du har tillräckligt med utrymme på hårddisken..

Kioskläge
När du nu gjort alla inställningarna är det bara att ställa datorn på plats och se till att du har kopplat in mus och tangentbord. Längst ner till vänster hittar du en knapp som startar kioskläge. Som programmet ser ut när du har tryckt på den kommer det se ut under hela kalaset. Det första som dina gäster möts av är textfält där de kan skriva in sina namn, var de kommer ifrån och en hälsning. Det enda obligatoriska är namn.

Spela in film
Sedan behöver dina gäster bara klicka på fortsätt så kommer det upp ett videofönster och en nedräknare från tre. De kan spela in hur långa filmer de vill och blir det fel eller något oförutsett händer går det att starta om eller avbryta helt. När hälsningen är klar trycker de bara på stopp och programmet återgår till det ursprungliga kiosk-läget med textfälten. Längst ner till vänster finns en liten knapp som låter dig gå ur kioskläget.

Kolla igenom arkivet
När du väl gått ur kioskläget och är tillbaka i Guestreels programfönster bör det, när kalaset är slut, vara fyllt av roliga hälsningar i text och film. Till vänster kan du skilja mellan dem och i botten av fönstret kan du lägga in information om den markerade hälsningen, en minnes­an­teckning eller liknande. För att spela upp en film markerar du den och trycker mellanslag. Alternativt väljer du att spela alla filmer längst ner i fönstret.

Gör en film
När du tittat klart kan du välja att exportera din videogästbok i menyn till vänster. Antingen till iDVD för att bränna på DVD eller till iMovie för att redigera. Innan du exporterar till iMovie måste du först välja ett tema ur listan som presenteras och när du gjort det kan du fortsätta arbeta. Väljer du att gå direkt till iDVD får du inte med eventuella text­meddelanden som du får med iMovie, men du är garanterad roliga minnen.