I samband med att Apple lanserade sin programbutik för iPhone och iPod Touch sommaren 2008 valde man att söka varumärkesskydd för termen ”App Store”. Nu visar det sig att konkurrenten Microsoft vädjat till amerikanska patentverket att avslå Apples ansökan.

Enligt Microsoft kan inte Apple lägga beslag på varumärket ”App Store” då det är en term som används generellt för samtliga butiker som säljer appar till mobiltelefoner. Inte minst i pressen och hos konsumenterna.

Vad gäller ordet ”app” hänvisar man till New Oxford American Dictionary där det framkommer att det använts som kortform för ”an application program” åtminstone sedan 1985. Apple var sålunda långt i från först med att använda termen ”app” om mjukvara.

Sedan Apple lanserade App Store den 10 juli 2008 har många av konkurrenterna valt att lansera sina egna motsvarigheter. Under hösten 2008 kom exempelvis Android Market (Google) och Software Store (Palm). Under 2009 kom App World (RIM), Ovi Store (Nokia) och App Catalog (Palm/HP). Hösten 2010 var det så dags för Microsoft att slå upp portarna för Windows Phone Marketplace.

Vill ni ta del av Microsofts samtliga argument för varför Apple inte bör få ensamrätt på termen ”App Store” finns en länk till det 23-sidiga dokumentet nedan.