Strax efter klockan 17 svensk tid kom beskedet som 93 miljoner amerikaner väntat på i nästan exakt fyra år. Apple tänker nämligen släppa en ny modell av iPhone som kan användas med landets största mobiloperatör Verizon Wireless.

Trots vissa rykten om motsatsen kommer den nya modellen av iPhone inte att få stöd för 4G (LTE). I stället handlar det om stöd för CDMA2000, en äldre variant av 3G som förutom i USA och Kanada används i ett antal länder i Asien och Latinamerika (är du nyfiken på i vilka länder den nya mobilen kan användas finns en lista här).

Försäljningen i USA inleds den 10 februari och prislappen blir 199,99 dollar för modellen på 16 gigabyte och 299,99 dollar för modellen på 32 gigabyte. Bindningstiden blir 24 månader. (Med andra ord är det ingen större skillnad jämfört med AT&T:s avtal).


Tim Cook (till höger) var Apples representant på Verizons välbesökta presskonferens.

Ryktet om en ny CDMA-modell av iPhone 4 har fått Apples aktiekurs att rusa i höjden de senaste dagarna. Den nya toppnoteringen ligger på 344,97 dollar.

Uppdatering 20.00:

Det har nu framkommit att det finns ett antal skillnader mellan den nya och den gamla modellen. Först och främst har Apple gjort vissa designförändringar för att få till stånd bättre mottagning i Verizons nätverk. Tyvärr innebär detta att många existerande fodral inte riktigt passar.

Vidare kommer Verizon att tillåta användning av iPhone som "hotspot", med andra ord kan man låta upp till fem andra apparater använda sig av mobilens internetuppkoppling.

CDMA-modellen saknar stöd för sim-kort och kan inte användas i Sverige och andra EU-länder.

Avslutningsvis kan konstateras att mobilen använder sig av iOS 4.2.5, en tidigare okänd uppdatering av den inbyggda mjukvaran.

För mer information hänvisar vi till Apples pressmeddelande, Verizon och amerikanska Macworlds liverapportering (länkar nedan).