Några som var med redan när App Store slog upp portarna i torsdags kväll var företaget Dohi Sweden med sitt spel "Lawnmower Kids". Det fanns sedan tidigare till iPhone och Emanuel Dohi, vd på företaget, berättar att det redan innan fanns planer på att porta spelet till pc och Mac.

– Samtidigt som vi började porta kom nyheten om Appstore till Mac så vi satsade järnet för att komma med till releasen, berättar han.

En Appstore även för Mac är fantastiskt tycker Emanuel Dohi.

– Man slipper alla distributörer och mellanhänder och kommer bara några klick från slutkunden. Dessutom har Apple gjort uppladdningen smidigare till Appstore för Mac än för iOS.

Han tror även att det kommer att gynnar kunderna:

– Det är en pålitlig källa för att hämta hem program. Nackdelen är väl att det blir så enkelt och billigt att man gör av med mer pengar än man tänkt sig.

Utvecklaren Jacob Engstrand var redan i våras positiv till en Appstore till Mac när vi intervjuade honom i vår artikel om utveckling för Mac. Vad säger han nu när butiken blivit verklighet?

– Äntligen! Det är för svårt för många att installera programvara, så allt som gör det enklare är positivt. För utvecklarna är det också ett stort plus att Apple sköter betalning, servrar och själva marknadsplatsen.

Jacob Engstrand tror att den nya programbutiken kommer att ha positiv inverkan på marknaden, särskilt för mindre utvecklare.

– De får lättare att synas och sälja sina appar och det blir förhoppningsvis enklare för vanliga användare att hitta, köpa och installera program, vilket kommer att leda till en växande marknad.

För butiker med programförsäljning är det däremot inte enbart positivt. Jens Kullander är vd för Mac-butiken Kullander i Malmö och han tror definitivt att de kommer att se minskad försäljning.

– Det vore naivt att tro något annat. Appstore är ett lysande exempel på hur internet kan användas för att kommunicera med kunden.

Jens Kullander pekar istället på att deras möjlighet ligger hos de mer servicekrävande företagskunderna.

– De företag som kräver en mer genomtänkt it-strategi kommer fortsätta att anlita tjänster som tillgodoser det. Vi har under de senaste åren arbetat med olika typer av tjänster för att "minska fallet" vid till exempel skada och stöld.

Piotr Fernandez på Mac-butiken Digital Inn ser inte Appstore för Mac som något större hot.

– Mjukvara står för en så liten del idag, och även om det minskar något så stärker det Mac-plattformen i stort och gör Mac ännu lättare att välja för kunden. Jag tror att vi som experter fortfarande har något att erbjuda kunder som är osäkra och behöver vägledning.

Han tror även att det påverkar piratkopieringen:

– Jag hoppas att enkelheten kan leda till att de som tidigare inte orkade ta sig till en butik och piratladdade istället kommer att betala för sina program, vilket gynnar oss alla.